En utredning som presenterades i januari föreslår att fler skolbibliotek ska vara bemannade med utbildade bibliotekarier. ”I en tid när de bemannade skolbiblioteken har blivit färre blir förslagen extra välkomna”, skriver oppositionsborgarrådet i Stockholm Kadir Kasirga (S) i Dagens Arena.
Endast 37 procent av skoleleverna i Sverige har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Det vill utredningen Skolbibliotek för bildning och utbildning ändra på, enligt ett delbetänkande som presenterades i mitten av januari.
Utredningen föreslår att det ska finnas bemannade skolbibliotek på alla skolor. Dessa ska dessutom ha personal som i första hand har examen i biblioteks- och informationsvetenskap. Utredningen vill också att skolbiblioteken i högre grad integreras i skolornas pedagogiska arbete.
Öppnar dörrar till litteratur
I en debattartikel i Dagens Arena skriver oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga (S) att välutbildad bibliotekspersonal kan locka fram barns läslust och forskarintresse och även hjälpa dem att orientera sig i flödet av information på nätet.
– Skolbibliotekarier har en nyckelroll att spela när det kommer till att öppna dörrar till litteratur och media, menar Kasirga.
Debattartikeln är ett svar på ett uttalande från Ulla Hamilton (M), vd för Friskolornas riksförbund. Hon menar att det inte behövs bemannade bibliotek på skolorna utan att det räcker med ”några lättillgängliga böcker i korridoren”. Kasirga är starkt kritisk till uttalandet.
– Vi måste sätta våra elevers intresse och utveckling framför de privata skolkoncernernas vinst, skriver Kasirga.