Under hösten 2020 gjordes en anmälan om bland annat brott mot mänskligheten och tortyr i fallet Dawit Isaak, svensk-eritrianen som suttit fängslad sedan 2001 utan rättegång i Eritrea. På tisdagen kom beskedet att ingen förundersökning kommer att inledas.
– Vi är besvikna och förvånade. Det här är ett fegt beslut, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser till Expressen.
Kammaråklagare Karolina Wieslander anser att det är i princip omöjligt att utreda brott eftersom det skulle kräva att den eritrianska staten samarbetade kring det hela.
– Även om vi skulle kunna ha viss bevisning tillgänglig i Sverige eller Europa, så skulle jag inte klara av att utreda de här brottsmisstankarna utan att vidta förundersökningsåtgärder i Eritrea, och för det behöver jag Eritreas tillstånd och eritreanska myndigheters hjälp, säger hon till P4 Göteborg.
– Min bedömning är att jag inte kommer att få det, mot den bakgrunden ser jag det som i praktiken omöjligt att utreda de här brottsmisstankarna på ett sådant sätt att jag skulle kunna väcka ett åtal.
Frihetsberövad sedan 2001
Till Expressen säger hon att det ändå finns skäl att anta att brott mot mänskligheten begåtts i fallet med Dawit Isaak.
– Man kan anta att det har begåtts brott och begås brott mot Dawit Isaak. Han har suttit frihetsberövad sedan 2001 och inte fått detta prövat av en domstol. Det finns ingen information om var han finns eller om varför han frihetsberövats. Jag har anledningar till att tro att den politiska ledningen har en delaktighet i att detta sker och fortfarande sker.
Anmälan mot Eritreas president Isaias Afwerki, tre generaler och landets utrikes-, justitie- och informationsminister gjordes i oktober förra året.
Bland dem som skrev under anmälan fanns bland andra nobelpristagaren Shirin Ebadi, tidigare ordföranden i afrikanska människorättskommissionen Pansy Tlakula, FN:s förra människorättskommissarie Navi Pillay, och Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler.