Startsida - Nyheter

Radar

Unga involveras i medborgarbudget

Konceptet Medborgarbudget handlar om att medborgarna själva involveras i att prioritera resurser.

Skolelever och boende i stadsdelen Lundby i Göteborg har själva fått bestämma vilka aktiviteter som kommunen ska ge pengar till i området. Spel- och spökkvällar, övernattningar och pröva-på-ridning var några av de aktiviteter som röstades fram. 

I stadsdelen Lundby i Göteborg får barn vara med och bestämma. Där prövas nämligen konceptet Medborgarbudget som innebär att medborgarna själva involveras i att prioritera resurser. Först fick barnen komma med idéer inom givna ramar och sedan rösta på förslagen.

I Lundby var det specifikt förslag på aktiviteter kring Bjurslättsskolan som politikerna ville ha.

– Det är viktigt för demokratins utveckling att alla känner sig delaktiga i utformningen av stadsdelen. Jag tror att såväl processen som vinnarnas förslag kommer att stärka Bjurslättskolan som ett nav i centrala Lundby där skolan blir allas angelägenhet, säger Johan Svensson (V), andre vice ordförande i stadsdelsnämnd Lundby i ett pressmeddelande.

Simskola och matlagningskurs

Nu har röstningen avslutats och åtta förslag fått dela på totalt 150 000 kronor. 

Flera vinnande idéer kom från mellanstadieklasser på Bjurslättsskolan där barnen vill ha en spökkväll, en övernattning i skolans idrottshall och en kväll för att spela mobilspel. En lågstadieklass ville ha en hoppborg på skolan. Även en simskola, pröva-på-ridning och en matlagningskurs fick pengar.

Medborgarbudgeten som kallas Din Idé samlade totalt 47 idéer och 1000 röster. Förslagen kommer genomföras under 2021. Göteborgs stad samarbetade i medborgarbudgeten med flera fastighetsägare.

– När vuxna och barn själva får komma på, värdera och bestämma skapar vi möjligheter att känna ökad samhörighet, ökad egenmakt och samtidigt skapa viktiga och roliga aktiviteter, säger Pernilla Hallberg, verksamhetschef Fastighetsägare Centrala Hisingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV