Världens 45 största kött- och mejeriföretag genererar mer växthusgaser än Saudiarabien, som är världens näst största oljeproducent, och bland de värsta utsläpparna hittas mejerijätten Arla. Det visar en ny rapport som Greenpeace med flera står bakom.
Vad vi lägger på tallriken ger stort klimatavtryck. Den uppmärksammade EAT-Lancet-rapporten visade nyligen att produktionen av livsmedel står för nästan en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser.
Och största bovarna i dramat är animalieföretagen. Världens 45 största kött- och mejeriföretag genererade tillsammans mer än en miljard ton växthusgasutsläpp årligen*, vilket är mer än vad som rapporterats från oljelandet Saudiarabien. Det visar en ny analys från organisationerna Foodrise, Friends of the earth U.S., Greenpeace Norden och forsknings- och påverkansorganisationen Institute for agriculture and trade policy.
Den allra största utsläpparen bland världens kött- och mejeriföretag är multinationella JBS. På plats 14 av de 45 kött- och mejeriföretagen som släpper ut mest hittas mejerijätten Arla.
”Borde vara en väckarklocka”
Greenpeace kräver att regeringen tar fram en nationell handlingsplan för omställning av livsmedelssystemet i linje med Sveriges klimatmål och EAT-Lancet-rapportens rekommendationer.
Det innebär bland annat att sätta bindande mål för absoluta minskningar av växthusgasutsläppen från jordbruket, inklusive separata mål för metangas, och att stötta en övergång till naturnära jordbruk och mer växtbaserade livsmedel och minska stödet till industriell djuruppfödning.
– Det här borde vara en väckarklocka för Peter Kullgren. Dagens livsmedelssystem är en av de största drivfaktorerna bakom klimatförändringar och förlorad biologisk mångfald och Peter Kullgren för en politik som förvärrar situation och ger mer industriellt jordbruk på bekostnad av ett hållbart livsmeddelssystem, säger Sandra Lamborn, ansvarig för jordbruksfrågor på Greenpeace i Sverige i ett uttalande.
Som Landets Fria nyligen rapporterat om föreslår Jordbruksverket på uppdrag av regeringen att antalet djur i svenskt lantbruk ska öka mellan 15 och 25 procent under de kommande tio åren. Något som enligt myndighetens egen rapport kommer att leda till ökad utsläpp av växthusgaser och göra det svårare att nå internationella och nationella miljömål.
Peak kött 2025
I den nya Greenpeace-rapporten skriver Paul Behrens, professor i klimatförändring på Oxfords universitet om vad som behöver göras på global nivå för att jordbruket ska följa Parisavtalet. Han har i en studie intervjuat över 200 klimatforskare och experter på livsmedel och jordbruk, varav hälften är författare till FN:s klimatpanels rapporter, och sammanfattar deras budskap: De globala utsläppen från boskap skulle behöva nå sin topp i år, för att därefter minska med 61 procent till år 2036, med snabbare minskningar för höginkomstländer.
Ny forskning visar att 77 procent av all världens kött konsumeras i medel- och höginkomstländer, och endast 2 procent av konsumtionen sker i låginkomstländer.
Uppfödning av nötkött släpper ut 100 gånger så mycket växthusgaser som baljväxter, och kycklinguppfödning över sju gånger så mycket, enligt rapporten.
”Forskning har upprepade gånger visat att kostförändringar är den enskilt största möjligheten att minska utsläppen från livsmedelssystemen i höginkomstländer”, skriver Paul Behrens.
* Statistiken över utsläpp baseras på år 2023 för nötkött, gris och fågel och år 2022 för mejeriprodukter, på grund av att statistiken för sistnämnda inte fanns tillgänglig för år 2023 när analysen gjordes.
Mer ur rapporten
Metanutsläppen från världens 45 största kött- och mejeriföretag tillsammans uppskattas vara
mer än den rapporterade metanmängden från alla EU-länder och Storbritannien tillsammans.
De fem största utsläpparna inom kött- och mejeriindustrin är JBS, Marfrig, Tyson, Minerva och Cargill.
Tillsammans släppte de ut 480 miljoner ton koldioxidekvivalenter under 2023, vilket är än vad som rapporterats för oljebolag som Chevron, Shell eller BP.
Utsläppen från de fem största mejeri- och köttföretagen står tillsammans för nästan hälften (47 %) av de uppskattade växthusgasutsläppen från de totalt 45 analyserade kött- och mejeriföretagen.
Roasting the planet. Big meat and dairy’s big emissions (Foodrise, Friends of the earth U.S., Greenpeace Norden, Institute for agriculture and trade policy)