Nästan en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från produktionen av livsmedel, enligt den uppmärksammade EAT-Lancet-rapporten som Landets Fria tidigare skrivit om. Men visste du att världens 45 största kött- och mejeriföretag genererar lika stora utsläpp som världens näst största oljeproducent Saudiarabien – och att Arla finns bland de värsta utsläpparna? Det slår Greenpeace fast i en ny rapport.
”Det här borde vara en väckarklocka för Peter Kullgren. Dagens livsmedelssystem är en av de största drivfaktorerna bakom klimatförändringar och förlorad biologisk mångfald och Peter Kullgren för en politik som förvärrar situation och ger mer industriellt jordbruk på bekostnad av ett hållbart livsmeddelssystem”, säger Sandra Lamborn, ansvarig för jordbruksfrågor på Greenpeace i Sverige.
Men vad har då landsbygdsministern för planer för svensk livsmedelsproduktion? Enligt Sveriges livsmedelsstrategi ska produktionen öka samtidigt som miljömålen nås. Nu föreslår Jordbruksverket på uppdrag från regeringen att antalet djur i svenskt lantbruk ska öka med mellan 15 och 25 procent under de kommande tio åren. Något som kommer att öka utsläppen av växthusgaser, och göra det svårare att nå internationella miljömål, slår myndigheten själva fast. Hur går det ihop? Jag frågade Jordbruksverket varför de inte istället prioriterar den mindre klimat- och miljöbelastande växtodlingen. Läs svaret här.
Vi skriver även om att skogsavverkningen har ökat kraftigt i Sveriges mest artrika skogar, och att regeringens förslag att försvaga fridlysningsreglerna får skarp kritik från Naturskyddsföreningen. Och så berättar vi om en ny low-tech-metod för att förbättra sandlådebarns immunförsvar som testas i finska Åbo.
Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör