
Det svenska nötköttet fortsätter att öka i pris vilket driver på inflationen för livsmedel. Men samtidigt har varor som frukt och grönsaker blivit aningen billigare. De som väljer växtbaserad kost är alltså vinnare denna höst än så länge.
Livsmedelspriserna ökade knappt märkbart (0,1 procent) i september, men skillnaderna mellan varor och de stora matkedjorna är stora. Enligt Matpriskollens senaste statistik är nötkött det livsmedel som påverkar hushållens ekonomi mest just nu. Bakom prishöjningen ligger en brist på nötkött producerad i Sverige. Samtidigt har priset på nötkött och köttfärs från utlandet ökat med upp till 50 procent på ett år beroende på märke och ursprung.
För den som inte vill stödja den industriella djuruppfödningen eller väljer växtbaserat av andra skäl finns det goda nyheter. Enligt Matpriskollen blev frukt och färska grönsaker billigare i september. Priserna på satsumas, clementiner, päron och äpplen sjönk minst 5 procent, och även gurka, paprika, pumpa, blomkål och rotfrukter blev billigare.
Olika priser i butikerna
Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, finns tydliga skillnader mellan kedjornas prissättning. Willys höjde priserna med 0,6 procent i september, medan Ica Maxi ökade med 0,1 procent. City Gross ökade med 0,1 procent, medan Stora Coop höjde med hela 3,7 procent.
– Höjer inte de andra kedjorna så sänker snart Willys priset. Detta såg vi i vintras när Ica höll emot ökningarna och både Willys och City Gross sänkte, säger Mazur.
Den totala prisökningen på livsmedel ligger nu på 3,3 procent på ett år, men bakom siffran döljer sig alltså kraftiga skillnader mellan varukategorier.
Medan kött, kaffe och glass dragit iväg i pris, bland annat ökade snabbkaffe med 4 procent och kaffekapslar med 5 procent, har prisfallen på frukt och grönt hållit uppe köpkraften. För många konsumenter är det ännu ett argument för att välja bort kött.
Utöver prisfördelarna finns även en valutaeffekt. Den svenska kronan har stärkts med cirka 15 procent mot dollarn under året, vilket gynnar import av växtbaserade produkter.
Sänkning av matmomsen
Matpriskollen varnar för att livsmedelsmarknaden står inför ett på många sätt utmanande 2026. Regeringens planerade momssänkning den 1 april nästa år är tänkt att gynna konsumenterna, men farhågan är att den sänkningen inte kommer att slå igenom på butikshyllorna. Detta på grund av att handlarna själva plockar åt sig marginalen. Här behövs större transparens och faktiska kontroller av vad som sker vid momssänkningen.
Men det är inte bara inrikespolitiken som påverkar livsmedelspriserna. Klimatförändringarna med påverkan på vädret som exempelvis torka, regn och orkaner kan göra prisutvecklingen svår att förutsäga år till år. Andra faktorer kan vara krig, konflikter, tullar, handelskrig och olika trender. Men just i år har åtminstone den svenska skörden legat åt det bättre hållet, rapporterar Jordbruksverket.
Tips på konsumentstrategier:
Ta ansvar för din privatekonomi och få grepp om de verkliga kostnaderna du har per månad. Ökade matkostnader ihop med allmänt dyrare omkostnader har gjort att det blir mindre pengar över till det mindre nödvändiga. Vissa lever redan med väldigt små marginaler och där blir det ännu tuffare. Mat kommer ta en större del av pengarna framöver.
Var multilojal, det vill säga handla i flera olika butiker. Det sätter press på kedjorna att sänka sina priser för att inte tappa kunder.
Utgå från butikernas extrapriserbjudanden när man planerar veckans mat. Lägg bevakning på det man anser viktigt så får man meddelande om erbjudanden i favoritbutikerna.
Kolla upp erbjudanden från butikerna i närheten innan man går dit. Gör en inköpslista innan och håller dig till den. Finns stapelvaror på extrapriser så kan man köpa lite mer.
Använd olika priskollverktyg och appar. Vissa tillåter att scanna varornas streckkoder för jämförelse.
Utnyttja medlemserbjudande för de olika kedjorna. Bli medlem hos så många du kan.
Familjer kan spara pengar på att laga mat och frysa in.
Släng inte mat bara för att datumet är passerat. Lukta och känn efter på andra sätt. Ett kallare kylskåp gör att maten håller längre även om det kan leda till en aning dyrare elräkning. Man sparar på att slippa köpa ny mat när den håller sig fräsch längre.
Källa: Matkollen