
Matsvinn är ett växande miljöproblem och en stor del av svinnet uppstår i hushållen. I genomsnitt slänger svenska hushåll drygt 30 kilo mat och dryck per person och år som hade kunnat ätas. Det handlar ofta om frukt, grönsaker, bröd och rester som slängs i onödan. Förutom att belasta klimat och miljö innebär det också en onödig kostnad för hushållsekonomin. Med planering, rätt förvaring och smart hantering av maten går det att minska svinnet avsevärt.
Nya skogar i åldern 20–40 år är betydligt bättre på att fånga upp koldioxid från atmosfären än nyplanterade skogar. Dessa skogar, så kallade sekundärskogar som återväxer naturligt efter till exempel avverkning eller brand, måste få växa fritt för att uppnå så stor klimatnytta som möjligt enligt en ny internationell studie.
Sju av totalt nio planetära gränser har överskridits visar den stora vetenskapliga granskningen Planetary Health Check 2025. Även gränsen för havsförsurning har överskridits och nu riskerar flera av jordens livsuppehållande system att passera kritiska trösklar. ”Vi bevittnar en utbredd försämring av vår planets hälsa. Men detta är inte ett oundvikligt resultat. Minskningen av utsläppen av aerosoler och läkningen av ozonskiktet visar att det är möjligt att vända riktningen för den globala utvecklingen. Även om diagnosen är ödesdiger finns fortfarande möjlighet att vända utvecklingen.”
Enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen belastar notan för textilavfallet i Sverige i dag samhället – och inte klädbranschen – med miljardbelopp årligen. EU:s nya producentansvarsregler väntas bli avgörande för en förändring.
Trevlig läsning och trevlig helg!