Prenumerera

Logga in

Radar

Ny forskning: Svårt att förändra vad vi äter

Informationsskylt om matsvinn.

För att nå miljömålen behöver svenskarnas matvanor förändras, bland annat behöver vi äta mindre kött och mer av mat som är hållbart producerad. Men att få fler att ändra kostvanorna är lättare sagt än gjort, det visar en ny studie från SLU.

I studien har man gjort en sammanställning av tidigare forskning för att ta reda på vilka åtgärder som fungerar – dels för att minska matsvinnet och dels för att få oss att göra mer hållbara val.
– De kostförändringar som behöver ske i den rika delen av världen kommer inte att ske av sig själva. Det krävs aktiva åtgärder från politiker och andra samhällsaktörer, säger Elin Röös, forskare inom hållbar matproduktion och konsumtion vid SLU, i ett pressmeddelande.

Att minska matsvinnet är i allmänhet enklare än att få oss att ändra våra vanor, till exempel att äta mindre kött, konstaterar man i studien. Detta eftersom vad vi äter ofta har en stark koppling till vår kultur.

Strukturella åtgärder ger bättre effekt

Man konstaterar även att alla åtgärder inte är lika välutforskade. Den åtgärd man har studerat mest är informationskampanjer. Dessa kan öka medvetenheten men åstadkommer sällan några långvariga beteendeförändringar. Strukturella åtgärder, där man till exempel breddar utbudet av vegetariska alternativ eller minskar portionsstorlekarna, tenderar att ha större effekt.

Att sätta upp påminnelser, som skyltar vid en matservering, kan minska matsvinnet visar forskningen – däremot är resultatet osäkrare när det gäller våra matval. När det gäller att sätta upp mål för att förändra sitt beteende så bygger studierna ofta på självskattning vilket man menar ger ett osäkert resultat.
Andra incitament som man menar skulle kunna fungera, men som inte är så välutforskade är ekonomiska incitament – till exempel prisförändringar och skatter – samt utbildning.

En av de viktigaste slutsatserna man kunde dra av forskningsgenomgången var att det inte räcker med en åtgärd utan att det behövs kombinerade insatser, samt att man måste se till helheten och samordna insatser inom miljö, hälsa, jordbruk och utbildning.
– Det var tydligt när vi gick igenom forskningen att fler och kraftfullare åtgärder behöver prövas, för att göra det lättare för människor att göra bra miljöval, säger Ylva Ran, forskare vid Institutionen för energi och teknik på SLU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV