
Under nio sommarlovsveckor cyklar en grupp ungdomar runt i Norrköping, utrustade med kameror och AI-enheter, för att kartlägga var nedskräpningen är som störst. Förhoppningen är även att stärka gemenskapen i områdena genom projektet.
På cyklar försedda med kameror och AI-enheter ska en grupp ungdomar tre gånger i veckan avverka utvalda rutter i stadsdelarna Navestad och Hageby i Norrköping. Kamerorna registrerar det skräp som cyklarna passerar – allt från fimpar och glasspapper till lustgastuber. Med hjälp av AI analyseras bilderna, skräpet räknas och platserna kategoriseras utifrån grad av nedskräpning.
Att använda AI för att kartlägga skräpet har inte gjorts tidigare i Sverige, enligt Håll Sverige rent.
– Att använda AI för att kartlägga nedskräpning är en banbrytande lösning som ger oss möjligheter vi inte haft tidigare. När vi får en tydligare bild av skräpets omfattning och spridning kan vi sätta in insatser som verkligen gör skillnad. Det här projektet är en viktig pusselbit i arbetet med att skapa renare och tryggare miljöer, säger Mikael Drackner, chef för kunskapsutveckling på Håll Sverige rent i en kommentar.

Starkare gemenskap
Men det handlar om mer än bara skräp, enligt Martin Callmeryd från Östergötlands Stadsmission, som driver projektet tillsammans med Håll Sverige Rent.
– Det här projektet är en chans för unga att göra skillnad och känna stolthet över sina områden. Genom att engagera sig lokalt skapar vi inte bara renare gator utan också en starkare gemenskap, säger han.
Förutom att det kostar skattepengar att städa upp signalerar nedskräpning som får ligga kvar att “ingen bryr sig”, något som kan leda till annan typ av skadegörelse, skriver Håll Sverige rent. Förhoppningen är att projektet istället ska skapa trygghet och bidra till en positiv utveckling i utsatta bostadsområden.
Mer om projektet
Projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent och Stadsmissionen och en del av satsningen Trygga Orten. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet och SC Johnson, och syftar till att skapa en renare miljö, minska utanförskapet och bidra till en positiv utveckling i utsatta bostadsområden.
Håll Sverige rentNedskräpning och trygghet
Att koppla nedskräpning till otrygghet i utsatta områden är vanligt, enligt en ny studie från Malmö universitet. Tanken är att renare miljöer skapar trivsel, ökar den upplevda tryggheten och på sikt minskar brottsligheten. Men enligt forskaren Kim Roelofs är detta inte vetenskapligt belagt, utan resultaten är motstridiga.
Vi vet inte om det skräpas ned mer i utsatta områden, enligt Roelofs. Eftersom många är trångbodda i dessa områden och bor många på liten yta ökar belastningen på gemensamma utrymmen som miljörum.
Malmö universitet