Prenumerera

Logga in

Radar

Rekordmycket plast återvinns

Av alla plastförpackningar som kom till Svensk plaståtervinning i Motala under fjolåret återvanns 42 procent.

Under 2024 ökade återvinningen av plast från hushåll med 20 procent jämfört med året innan. Men fortfarande eldas majoriteten av plasten upp, och återvinningsmålen ligger långt bort.
”Vi har tekniken. Vi har kapaciteten. Nu behöver vi få med hela befolkningen i insamlingen”, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning.

Över 30 000 ton plastförpackningar från hushåll återvanns under fjolåret, vilket är en ökning med 20 procent från året innan. Ökningen beror på att världens största och mest avancerade sorteringsanläggning för plastförpackningar, den så kallade Site zero i Motala sattes i drift under 2023 och hade sitt första hela verksamhetsår under 2024. 

80 procent av de plastförpackningar som källsorteras av svenska konsumenter kommer till anläggningen i Motala, som även tar emot plastförpackningar från Finland och Norge.

Av alla plastförpackningar som kom till anläggningen under fjolåret blev 42 procent återvunnen råvara. Att majoriteten av plasten inte återvinns beror på att det finns förpackningar som inte är designade för återvinning och plasttyper som ännu inte har en återvinningslösning. Ett exempel är laminatförpackningar som består av flera tunna skikt av olika plaster som har limmats ihop. Det finns även tekniska sorteringsförluster.

– Nära hälften av all plast som kom hit återvanns – och över 80 procent av det som återvanns blev nya plastförpackningar eller andra högkvalitativa plastprodukter, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk plaståtervinning i ett pressmeddelande.

Långt kvar till återvinningsmål

Samtidigt var det totalt sett endast åtta procent av Sveriges plastavfall som kunde materialåtervinnas under 2023*. Den plast som inte återvinns skickas till förbränning där energi utvinns som exempelvis fjärrvärme och bränsle i industrin – med stora utsläpp av växthusgaser som följd. Förbränning av avfall står för omkring sju procent av Sveriges utsläpp av fossil koldioxid, där merparten kommer från plasten i avfallet.

– Varje plastförpackning som vi lyckas styra bort från förbränning är en klimatvinst. Därför är det oerhört viktigt att vi får med oss befolkningen i insamlingen, säger Mattias Philipsson.

”Vi har tekniken. Vi har kapaciteten. Nu behöver vi få med hela befolkningen i insamlingen”, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning.

EU:s mål är att 55 procent av alla plastförpackningar ska återvinnas år 2030. För det krävs att över 80 procent av förpackningarna samlas in, att 80 procent av dem sorteras ur för återvinning och att minst 80 procent av den sorterade plasten blir till återvunnen råvara. I dag blir alltså endast 42 procent av den plast som kommer till anläggningen återvunnen råvara. Och det är osäkert om målen kommer att nås, enligt Svensk plaståtervinning.

”För att nå dit behöver vi samla in mer av det som sätts på marknaden. Kapacitet för att ta emot det och återvinna det på mest resurseffektivt sätt har vi genom Site zero”, skriver Mattias Philipsson i mail till Landets Fria Tidning.

* Observera att statistiken, som tagits fram av IVL på uppdrag av Naturvårdsverket, är från 2023 medan Svensk plaståtervinnings statistik är från 2024.

Därför återvinns så lite plast

Dålig utsortering. Brist på utrymme och bristande engagemang försvårar utsorteringen av plast.

Felaktigt designade produkter. Plast finns ofta i komplexa produkter. Den kan också sitta ihop med andra material och innehålla tillsatser som försvårar materialåtervinningen.

Dålig matchning mellan tillgång och efterfrågan. Stora mängder plast säljs i dag på globala materialmarknader, samtidigt som enskilda företag har specifika krav på plast som ska ingå i deras produkter. Det gör det svårt att hitta rätt kvalitet till olika användningar.

Osäkerhet om innehållet. Bristande kunskap om plastavfallets ursprung och innehåll, exempelvis av potentiellt farliga ämnen, gör att det går till förbränning med energiutvinning i stället för materialåtervinning.

Kartläggning av plastflöden i Sverige 2023

Mindre plast sätts på marknaden

Under 2023 sattes nästan 1,1 miljoner ton plastråvara på den svenska marknaden. Det är en minskning från 2020, då motsvarande siffra var nästan 1,3 miljoner ton. Det visar en rapport framtagen av IVL och Profu på uppdrag av Naturvårdsverket.

Kartläggning av plastflöden i Sverige 2023
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV