Prenumerera

Logga in

Radar

Kumla frystorkar skolans matrester: ”Stärker vår krisberedskap”

”Det är lätt att säga att den civila försvarsförmågan ska stärkas i Sverige.

Överbliven frukt och tillagad skolmat som inte hunnit serveras blir inte längre matsvinn utan en del av Kumla kommuns krisberedskap. I ett pilotprojekt frystorkas maten, som då kan hålla i upp till 25 år.
– Genom att frystorka lokala råvaror förvandlar vi överskott till tillgångar, säger Jan Hofmann, säkerhetsskyddschef i Kumla kommun.

Regeringen har beslutat att kommuner ska kunna hantera tre månader långa störningar av kritisk infrastruktur, något som har fått Kumla kommun att tänka nytt när det gäller överbliven skolmat som tidigare hamnade i soptunnan. För att stärka kommunens beredskap inför krig eller kriser frysorkas istället maten. Konserveringsmetoden behåller smak och näring bättre än mat som endast torkas, och rätt förvarad skulle den mat som frystorkas i dag kunna ätas även år 2050. 

– Genom att frystorka lokala råvaror förvandlar vi överskott till tillgångar, säger Jan Hofmann säkerhetsskyddschef i Kumla kommun i en kommentar

Beroendet av externa leveranser minskar när kommunens egna livsmedelslager ökar, enligt Hofmann.

– Men det handlar inte bara om mat, det handlar om att ta vara på det vi har, skapa motståndskraft och ge människor trygghet i vetskapen att vi kan klara oss, även när krisen kommer.

Paprika i frystorkningsmaskinen. Foto: Kumla kommun

Frystorkningen gör att kommunen minskar matsvinnet samtidigt som resurser tas till vara på ett mer hållbart sätt, något kommunens måltidschef Lars-Gustav Stål menar öppnar upp dörrarna för att höja matens kvalité även i tider utan krig och kris.

– Genom att utforska möjligheterna till frystorkning i måltidsverksamheten tar vi ett viktigt kliv mot framtida robusthet och resiliens för de offentliga måltiderna. Det här pilotprojektet stärker vår krisberedskap, skapar nya möjligheter att minska svinn och har potential att öka kostnadseffektiviteten. Samtidigt så ökar vi möjligheterna att ta vara på exempelvis frukt och grönsaker på ett annat vis och det ger oss också möjlighet att öka kvalitén på vårt utbud även i vardagen för våra gäster, säger han.

Pilotprojektet ska pågå året ut. Om det blir framgångsrikt ska det införas i större skala därefter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV