
Trädplantering i jordbruksmark är ett uppmärksammat sätt att få mer kolinlagring i jordbruket. Men vad händer om man vänder på det och tar jordbruket till skogen? Det är undersökt i en ny studie.
Agroforestry är ett samlingsnamn för flera olika odlingssystem där man kombinerar träd eller buskar med växtodling eller djurhålling. Den vanligaste varianten är att plantera träd eller buskar på exempelvis en åker, men vad forskarna nu har studerat är det omvända, att man integrerar grödor i befintliga skogar.
Det visade sig att klimatfördelarna liknade de som trädplantering på åkrar ger, men att skogsbaserad agroforestry även kan förbättra skogarnas hälsa och biologiska mångfald, och att hållbar avverkning av skogens produkter, som frukt, nötter och medicinalväxter kan ge ekonomiska fördelar till lokalsamhällen.
– Mänsklig skogsförvaltning kan leda till bättre resultat för skogar, för människor och för klimatet. Det är inte ett nollsummespel, säger Karam Sheban, forskare i skogsbruk vid Yale School of the Environment och medförfattare till studien i en kommentar.
Får mindre stöd
I studien, som publicerades i Nature climate change, konstateras även att skogsbaserad agroforestry får mindre stöd och finansiering än trädodling inom jordbruket i övrigt.
– När det gäller naturliga klimatlösningar som involverar träd fokuserar alla för närvarande på att avlägsna kol från atmosfären genom trädplantering, säger Mark Bradford, professor i jord- och ekosystemekologi.
En förklaring till att skogsbaserad agroforestry är styvmoderligt behandlad är enligt forskarna att att traditionella odlingsmetoder i skogar ofta blandas ihop med industriella jord- och skogsbrukssystem där globala råvaror som kakao, kaffe och palmolja odlas.
– Det finns en uppfattning att mänsklig aktivitet i skogar orsakar skogsförstörelse, och att vi verkligen borde lämna skogar orörda för att maximera klimatfördelarna. Men människor som lever i och runt skogar har stöttat skogarnas hälsa i tusentals år och fortsätter att göra det nu, säger Karam Sheban.