Prenumerera

Logga in

Radar

Uppsala satsar på hållbar matproduktion

Jordbruk på landsbygden.

Uppsala kommun har som mål att bli Sveriges bästa landsbygdskommun, det skriver branschtidningen Livsmedel i fokus. Bland annat ska man satsa på att stödja lokala livsmedelskedjor för beredskap och hållbar matproduktion.

Kommunstyrelsen i Uppsala antog nyligen en ny handlingsplan för landsbygdsutveckling som sträcker sig från i år och fram till 2028. I handlingsplanen fokuserar man på fem centrala utvecklingsområden, där ingår bland annat att man ska ha ett vitalt och inkluderande kulturliv och idrottsverksamhet och att stärka energi- och livsmedelsförsörjningen. Man betonar även vikten av samverkan med bygderåd och föreningar och med grannkommuner.
– Med handlingsplanen har vi en tydlig riktning för vårt arbete med landsbygdsutveckling. Genom att integrera hållbarhetsaspekterna och samarbeta med både interna och externa aktörer strävar vi efter att göra Uppsala till en modell för hållbar landsbygdsutveckling, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i landsbygdsberedningen, i ett pressmeddelande.

Förutom föreningslivet vill kommunen även bygga upp direkta samarbeten med lantbrukare och livsmedelsproducenter, både i den offentliga upphandlingen men också som en slags krisberedskap.
– Det första vi ska göra är en ordentlig kartläggning av vilken typ av livsmedelproduktion vi har inom kommunens gränser och vad vi saknar. Sedan får vi se vad kommunen kan bidra men och hur producenterna i sin tur kan hjälpa kommunen, säger Helena Nordström Källström, landsbygdsstrateg i Uppsala kommun, till Livsmedel i fokus.

Uppsala kommun är med sina 56 000 landsbygdsinvånare den kommun i Sverige som har störst landsbygdsbefolkning. Målsättningen är inte att kommunen ska bli helt självförsörjande, men däremot att betydligt mer ska produceras i kommunen än vad som sker i dag, och att de ska kunna fungera som ett föredöme för andra kommuner. I dagsläget har kommunen gott om spannmål, nötkött och mjölk men sämre med grönsaker, fågel och fisk enligt Helena Nordström Källström.
– Det saknas även flera steg i olika förädlingskedjor. Och vi behöver kanske ha fler kvarnar och mejerier mitt emellan det småskaliga och storskaliga för att komma närmare konsumenterna, säger hon.

Några exempel ur handlingsplanen

  • Främja energigemenskaper för hållbar energiproduktion
  • Samverka med lokala aktörer för att säkerställa god service på landsbygderna
  • Undersöka möjligheterna att samnyttja både offentliga, privata och föreningsägda lokaler för olika ändamål
  • Stödja lokala livsmedelskedjor för beredskap och hållbar matproduktion
  • Bevaka dörr-till-dörr-perspektivet när vi planerar för resande på landsbygderna
  • Säkerställa god dialog med invånarna och kommunens närvaro på landsbygderna.
Uppsala kommun
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV