Prenumerera

Logga in

Radar

Varningen: Därför ska du inte ta med växter i resväskan

Resväska med växter i och ett rött kryss över.

Just nu pågår kampanjen #PlantHealth4Life i Europa. Målet är att skydda växter mot skadegörare som sprids genom resor och handel.

Har du varit på semester och blivit förälskad i en växt och velat ta hem den till din trädgård? Det är lätt hänt, men något som man bör undvika eftersom det kan få förödande konsekvenser, enligt Jordbruksverket. På växten kan det nämligen gömma sig insekter, bakterier, virus eller svampar som är osynliga för blotta ögat men som kan sprida sig och göra enorm skada, både miljömässigt och ekonomiskt.

– I en globaliserad värld rör sig stora mängder varor över landsgränserna varje dag. Skadegörare kan följa med obemärkt i träemballage, med växter eller frön. Om vi undviker att ta hem växter eller fröer från länder utanför EU och är vaksamma när vi beställer från utlandet kan vi hjälpas vi åt att förhindra spridningen, säger Henrik Alsterbo som är växtskyddshandläggare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Tillsammans med flera andra myndigheter och organisationer runtom i Europa deltar de i #PlantHealth4Life, en kampanj som startade igår på internationella växtskyddsdagen.

Bakterie förstör miljontals olivträd

Det finns gott om exempel på smådjur och bakterier som har spridit sig över landsgränserna och gjort stora skador på ekosystemet och den biologiska mångfalden. Ett exempel är bakterien Xylella fastidiosa som har förstört miljontals olivträd runt Medelhavet. I Sverige är mördarsnigeln kanske det mest kända exemplet på en invasiv art som äter upp och förstör växter. På senare tid har det också kommit rapporter om spridning av lövplattmasken som bland annat äter daggmaskar vilket i sin tur försämrar jordkvalitén och leder till sämre skördar.

– Många känner inte till varför växters hälsa är så viktig, och vad nya växtskadegörare kan göra för skada om de sprider sig i vår natur. Genom att uppmärksamma den internationella växtskyddsdagen och kampanjen #PlantHealth4Life vill vi informera om vilken avgörande roll växters hälsa har, från att ge oss mat på bordet till luften vi andas, säger Ingrid Areskoug, som också är växtskyddshandläggare.

Förutom att undvika att ta med växter eller fröer hem från utlandssemestern rekommenderar Jordbruksverket att man är försiktig när man beställer fröer online. Till exempel kan man kontrollera att de har ett så kalla sundhetscertifikat. Som förälder kan man också utbilda sina barn i hur viktiga växterna är.

– Varje liten insats räknas. Genom att vara medveten om riskerna kan vi tillsammans se till att den svenska naturen fortsätter att må bra, avslutar Ingrid Areskoug.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV