Prenumerera

Logga in

Radar

Riksrevisionen sågar statens insatser för cykeltrafik

Cykling på trafikerad gata.

Ineffektivt, osammanhängande och bristande framkomlighet. Riksrevisionen skräder inte orden när de beskriver statens och myndigheternas arbete med cykeltrafiken. 

– Bristerna har i praktiken lett till att cykelinfrastruktur inte håller ihop, att andelen som cyklar inte ökar och att onödigt många cyklister skadas allvarligt på grund av bristande trafiksäkerhet, säger Johannes Österström, projektledare för granskningen.

I Sverige cyklar i genomsnitt 814 000 personer varje dag en sträcka på 7,9 kilometer. Det kan låta mycket, men faktum är att cyklandet har minskat radikalt. Från mitten av 1900-talet och fram till 2019 minskade cyklingen med cirka 16 procent, och resvaneundersökningar tyder på att det har minskat ytterligare sedan dess skriver Riksrevisionen i sin granskning. Samtidigt som en hel del satsningar har gjorts för att öka cykeltrafiken så har trafiksäkerheten för cyklister blivit sämre på grund av mer trafikerade vägar och en kraftig utbyggnad av mötesseparerade vägar.

Mot bakgrund av detta vill Riksdagen att förutsättningarna för cykeltrafiken ska förbättras och enligt en undersökning av Cykelfrämjandet så skulle 7 av 10 svenskar vilja se en fördubbling av cyklandet till år 2035. Men trots detta går mycket i fel riktning, visar Riksrevisionens granskning. Ett exempel är att det saknas cykelvägar mellan många tätorter, där cykeln skulle kunna vara ett både trafiksäkert och miljömässigt hållbart alternativ.

– Det är en komplex blandning av dålig framkomlighet och andra faktorer som gör att regeringens och de ansvariga myndigheternas arbete inte lever upp till riksdagens förväntningar, säger riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.

Avskaffat stöd

Riksrevisionen lyfter också fram att en del statliga vägprojekt har lett till att möjligheten att cykla helt eller delvis har byggts bort. De menar även att Regeringen och Trafikverket inte har prioriterat cykelåtgärder i den nationella infrastrukturplanen och att man gör en alltför snäv tolkning av väglagen, vilket omöjliggör cykelinfrastruktur på viktiga platser.

Dagens Industri skriver också att Regeringen och SD under 2023 avskaffade ett stöd som tidigare har gått till regioner och kommuner för att de ska kunna satsa på hållbara stadsmiljöer. Det här har bidragit till kraftigt försämrade förutsättningar för cykelåtgärder.

Organisationerna Cykelfrämjandet och Svenska cykelstäder är också båda starkt kritiska till statens arbete.
– Alla borde vara chockade över den grova misskötseln som nu konstateras ske. 7 av 10 svenskar vill att cyklingen i Sverige fördubblas till 2035, och det är ett demokratiproblem att staten missköter sitt uppdrag och går emot folkviljan. Vi är glada att Riksrevisionens granskning lyfter de problem som vi sett och pekat på länge. Riksdagen och folket vill se handling, men regeringen och myndigheterna misslyckas till den grad att utvecklingen går bakåt, säger Per Hasselberg, ordförande på Cykelfrämjandet till Dagens industri.

Mattias Lindow, ordförande för Svenska cykelstäder, uttrycker också en stark besvikelse för att det tidigare stödet till städerna har avvecklats.
– Regeringen har misslyckats med att stötta städerna i arbetet med omställning och folkhälsa genom förbättringar för cykeltrafiken, säger han till DI.

Riksrevisionens rekommendationer:

Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att:

  • lämna förslag som innebär att det i större utsträckning än idag blir möjligt att bygga friliggande statliga cykelvägar.
  • utreda statliga principer eller krav för var en grundläggande framkomlighet för cykeltrafiken ska upprätthållas så att tydligare statliga prioriteringar av sammanhållen cykelinfrastruktur kan göras.
  • utreda hur den statliga planerings- och genomförandeprocessen för mindre eller medelstora infrastrukturåtgärder kan effektiviseras så att de cykelåtgärder som planeras också genomförs.

Trafikverket rekommenderas bland annat att:

  • identifiera och ta bort hindren i den interna styrningen för cykelinfrastruktur som är tillräckligt kvalitativ och som uppfattas vara attraktiv att använda
  • utveckla verktyg för samhällsekonomiska analyser av cykelåtgärder.

Transportstyrelsen rekommenderas att:

  • utveckla arbetet med konsekvensanalyser baserat på empiriskt grundade resultat så som utvärderingar eller forskningsresultat.
Riksrevisionen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV