Prenumerera

Logga in

Radar

Här syns kommunens klimatutsläpp på torget

Utsläppen från energi har minskat sedan förra mätningen, medan konsumtion, livsmedel och transporter ligger kvar på samma nivå.

Två ton koldioxidutsläpp per person är nivån att sikta på till 2030 – i dag är Karlstadbornas utsläpp över fem ton per person. Kan en offentlig visualisering av utvecklingen vara ett sätt att få invånarna mer klimatmedvetna?

Transporter, energi, konsumtion och livsmedel är de fyra områden som Karlstad kommun valt att redovisa utsläppen för i färgglada staplar på Stora torget fram till 22 maj. Sedan förra året då staplarna gjorde sin debut på torget har utsläppen på området energi minskat från 1,2 till 1,1 ton koldioxid per person. På de andra områdena ser det mer händelsefattigt ut: Konsumtion ligger kvar på 1,0 ton, transporter på 1,4 och livsmedel på 1,6 ton.

– För hushållen specifikt så sitter målflaggan på cirka två ton i utsläpp per person, men i dag ligger vi på 5,1 ton per person, säger Henric Barkman, miljöstrateg på miljöförvaltningen i Karlstads kommun i ett pressmeddelande.

Två ton utsläpp per person skulle göra kommunens invånare klimatneutrala vilket är kommunens mål för år 2030. Just nu är prognosen att nå målet år 2032, om man endast räknar utsläpp som sker inom kommunens gränser. Om man även räknar med de utsläpp som kommuninvånarna ger upphov till i andra delar av världen beräknas klimatneutraliteten nås först år 2039.

– Vi har alla fortfarande mycket kvar att göra, Målet är inte ouppnåeligt, utmaningen är att det inte går tillräckligt fort. Det finns flera utmaningar som vi alla behöver hjälpas åt att arbeta med, så som hur vi reser i vardagen och hur och vad vi konsumerar, säger Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande i miljönämnden, Karlstads kommun.

Överraskande utsläpp

Att livsmedel är det område som orsakar störst utsläpp och inte transporter som det tidigare var är en överraskning för många, enligt Henric Barkman:

– Många vi pratar med tror att transporter eller energi står för våra största utsläpp i Karlstad, men det är faktiskt maten vi äter. Utsläppen för livsmedel är ju också ganska enkla för oss som privatpersoner att påverka genom att minska på mängden mat vi slänger och välja vegetariskt några gånger i veckan. Gör vi det får vi ju också en positiv påverkan på vår egen ekonomi och hälsa, säger han.

Enligt Livsmedelsverkets senaste kostråd som presenterades i april bör man äta minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen och gärna äta bönor, ärter eller linser varje dag. Mängden rött kött bör inte överstiga 350 gram per vecka, enligt kostråden. 

Världens största studie av lantbrukets klimatpåverkan visade 2018 att den bästa kosten för klimatet är växtbaserad. Äter alla veganskt skulle utsläppen från livsmedel minska med över 70 procent, enligt studien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV