Prenumerera

Logga in

Radar

Alarmerande låga löner i fattiga länder

Pojke plockar kaffebönor.

Medianlönen för en person som arbetar inom textil- eller jordbruksindustrin i länder med utbredd fattigdom är bara hälften av det som behövs för en värdig levnadsstandard. Det visar en ny rapport från Fairtrade Sverige.

– Lönerna är i det närmaste systematiskt låga. Odlare och anställda inom det globala jordbruket jobbar ofta extremt hårt, men kan alltså inte leva på sitt arbete. Det är både ohållbart och oacceptabelt, säger Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i en kommentar till rapporten ”Mer än bara överleva – mot levnadslöner och levnadsinkomster i globala leverantörsled” som släpps i dag.

22 procent av en levnadslön

En av sektorerna med särskilt låga löner är kaffeodling. Många av världens småskaliga kaffeodlare lever i dag under Världsbankens definition av extrem fattigdom. I regionen Oromia i Etiopien kommer till exempel arbetarna på kaffeplantagerna bara upp i 22 procent av en levnadslön – det vill säga den ersättning som en anställd behöver per vecka för att täcka kostnaderna för en värdig levnadsstandard för sig och sin familj. I detta ingår mat, vatten, bostad och sjukvård – samt en buffert för oväntade händelser.

Ulrika Urey, generalsekreterare för Fairtrade Sverige. Foto: Pressbild

I vissa andra länder ser det några bättre ut. I Colombia kommer de som arbetar inom kaffesektorn upp i 87 procent av en levnadslön och i Vietnam i 96 procent. Men inte i något av de granskade länderna tjänare odlare eller anställda vid kaffeplantager en lön som går att leva ett värdigt liv på.

– Det betyder i praktiken att de behöver prioritera bort grundläggande rättigheter. Men ingen borde tvingas stå inför valet mellan att kunna betala för barnens skolskjuts eller ersätta ett par trasiga skor. En värdig levnadsstandard skulle faktiskt kunna definieras som rätten att slippa ta sådana beslut, säger Ulrika Urey.

Fackligt arbete motarbetas

En annan bransch med stora problem är banansektorn. Förutom lönerna ofta är väldigt låga så motarbetas ofta de som försöker engagera sig fackligt. I länder som Nicaragua, Guatemala och Ecuador har plantageägarna skapat egna så kallade ”gula fackföreningar” som styrs av ägarna och som därmed minskar de anställdas inflytande.

En konsekvens av de låga lönerna är att många jobbar inom den informella sektorn, där arbete ofta sker under väldigt otrygga förhållanden. I flera av de granskande länderna är det också vanligt förekommande med barnarbete.

– Vi vet exempelvis att barnarbete är direkt kopplat till fattigdom. Dessutom hotar bristen på hållbara ersättningar i förlängningen vår globala livsmedelsförsörjning. Att odlingen av råvaror som kaffe och kakao står inför stora utmaningar är välkänt, och något forskningen har pekat på i många år, säger Ulrika Urey.

Bra tillfälle att diskutera vinster

Den senaste tiden har priset på många varor, som till exempel kaffe och kakao, legat högt bland annat som en kosekvens av klimatförändringarna som ger mindre skördar. Just därför menar Ulrika Urey att det är bra tillfälle att diskutera hur vinsterna ska fördelas och att verka för höjda inkomster för de som arbetar i länder med utbredd fattigdom.

– Vi ser nu att det är möjligt att betala högre priser till världens odlare utan att hela våra ekonomiska system fallerar. Det är i grunden en bra sak, även om vi måste fortsätta diskutera hur vinsterna – och kostnaderna – inom en råvaras värdekedja ska fördelas. Vi på Fairtrade är övertygade om att den globala handeln är en stark motor för välstånd och utveckling – men det måste ske på schyssta villkor. Nu är en bättre tid än någonsin att kraftsamla för det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV