
Bristen på vilda blommor gör att många pollinatörer har svårt att hitta mat och den biologiska mångfalden minskar. Nu vill Världsnaturfonden ändra på det genom att ta fram fler regionala ängsfröer.
Enligt Världsnaturfonden finns i dag mindre än en procent av de ängar som brukades vid 1800-talets mitt kvar. Det här får stora konsekvenser, när vi får färre ängsblommor minskar också antalet pollinatörer vilket i sin tur hotar matproduktionen.
För att öka mångfalden kan man själv så ängsfröer, men för att fröerna ska kunna överleva behövs det blandningar som är anpassade efter regionala förhållanden – något som det i dag råder brist på.
Genom ett samarbetsprojekt mellan Världsnaturfonden WWF, Svenska botaniska föreningen och företaget Pratensis ska nu fler regionala fröblandningar tas fram.
Projektet kommer att pågå under tre år och finansieras av Jordbruksverket.
– Nu kraftsamlar vi för att öka tillgången på vilda ängsfröer av bra kvalitet. För att stärka den biologiska mångfalden är det viktigt att använda fröer med så lokalt ursprung som möjligt. Om vi odlar samma variant av liten blåklocka från Skåne till Norrbotten riskerar vi att utarma den genetiska mångfalden, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF som koordinerar projektet.
Minskar spridningen av främmande arter
Risken med att så fröer som inte är lokalt anpassade är dels att de inte gror, men också att växter som inte hör hemma i den lokala miljön kan komma att ta över.
– Med regionalt anpassade fröer minskar vi risken för spridning av främmande arter eller varianter av arter som kan utarma den genetiska variationen hos vilda växter i Sverige, säger Mora Aronsson, ordförande för Svenska Botaniska Föreningen, i ett pressmeddelande.
Till sin hjälp kommer de att ha ett nätverk av frösamlare och fröodlare, från norr till söder. Företaget Pratensis, som har lång erfarenhet av att samla in fröer och sälja fröblandningar från sin gård i Alvesta kommun, kommer att hålla utbildningar för de som vill medverka i projektet.
– Är du botanikintresserad så finns här chansen till ett roligt extraknäck under sommaren, samtidigt som du får lära dig mer om hur fröinsamling kan göras på ett etiskt sätt, säger Cloé Lucas, verksamhetsledare och VD på Pratensis AB.