
Vet du inte vad du ska göra med dina trasiga strumpor? Nu startar Science Park Borås ett projekt för att förvandla trasiga textilier tilll biokol som kan användas för att skapa fossilfritt stål. Tanken med projektet är också att det ska knyta textil- och stålindustrin närmare varandra.
Historiskt sett har majoriteten av textilavfallet, så kallad lump, eldats i kommunernas värmeverk istället för gå till återanvändning eller återvinning. Sedan den 1 januari i år finns dock ett krav på att textilavfall från hushåll och verksamheter ska samlas in separat. Men vad ska hända med textilierna sedan?
Idén om att göra biokol av lumpen kommer från modeföretaget Kappahl och har sedan utvecklats vid Högskolan i Borås.
– Projektet siktar in sig på att nyttogöra ”det sämsta materialet”, och kombinerar teknisk innovation med policyutveckling för att cirkulera material mellan branscher, säger Birgitta Losman, projektledare vid Högskolan i Borås, i ett pressmeddelande.
Projektet kommer gå till på följande sätt:
Borås Energi & Miljö sorterar ut cirka 100 kilo lump från sin pilotanläggning för textilsortering.
Företaget Rise omvandlar lumpen till biokol genom långsam pyrolys – i pyrolysen bryts det organiska materialet ner i en inert atmosfär vid temperaturer runt 500–800 °C.
Biokolen levereras till metallpulvertillverkaren Höganäs AB, där den utvärderas som ett möjligt reduktionsmedel för framställning av järnsvamp. Biokolet utgör en viktig del av företagets arbete med att fasa ut fossila råvaror.
Kappahl bidrar med materialkunskap i egenskap av grundproducenter av materialet.
Stor klimatnytta
Enligt IVL Svenska miljöinstitutet används cirka tre miljoner ton fossilt kol om året i Sverige i dag, varav cirka 70 procent går till järn- och stålproduktionen. Att ersätta det fossila kolet med förnyelsebart biokol kan med andra ord göra stor klimatnytta.
– Det här projektet är spännande då det skapar samverkan mellan två branscher som normalt inte har så mycket utbyte av råvara, säger Pontus Hydén, teknisk expert på Höganäs AB.
Förhoppningen med projektet är också att det ska bli ett stöd får såväl kommuner som vill kunna samla in och cirkulera textilavfallet och för vanliga medborgare.
– Alla undrar vad de ska göra med sina gamla strumpor – snart kanske vi kan säga åt dem att sortera dem rätt för att de ska kunna bli stål, säger Felicia Fernstedt på Borås Energi & Miljö.
Mer om projektet
Projektet ”Lump blir biokol till stålindustrin” hos Science Park Borås vid Högskolan i Borås avser att genomföra test i verklig miljö av hur den nyligen implementerade förordningen om kommunalt insamlingsansvar för textilavfall kan användas i kombination med en banbrytande teknik där trasig textil genom pyrolys omvandlas till biokol för stålindustrins behov och med utblick i den samlade regulatoriska miljön som just nu förändras i snabb takt.
Projektparter:
Borås Energi & Miljö AB
Höganäs AB
Kappahl AB
RISE Research Institutes of Sweden AB
Projektet pågår från april 2025 till och med april 2026 och finansieras av Vinnova.
Högskolan i Borås