Prenumerera

Logga in

Intro

Ekofascistisk propaganda, strumpor som blir till stål och bokmässa i Angered

Högerextrem propaganda som ser ut som friluftsreklam? Ja så kan det faktiskt se ut när så kallade ekofascister försöker rekrytera nya medlemmar i sociala medier. Forskaren Maria Darwish har tittat närmare på det här och sett en mjukare form av manlighet avspegla sig i de högerextrema bilderna.
– Det kan bli ganska groteskt när man har bilder som handlar om att gå ut i skogen, att ta en paus eller att odla själv och så har man de här runorna som står för ”blod och jord” och som direkt går att koppla till Nazi-Tyskland och mord på miljoner människor, säger hon till LFT.

Utvecklingen står stilla eller backar i flera länder i världen, enligt en ny rapport från UNDP. Faktum är att utvecklingstakten är den lägsta på 35 år just nu. Men kanske kan artificiell intelligens vara ett sätt att få utvecklingen att ta fart igen? Det tror i alla fall FN-organet som menar att det finns en enorm potential för AI inom områden som hälsa och utbildning.
Ett land där det ser särskilt illavarslande ut är Afghanistan. Det nya morallagarna har satt stopp för att kvinnor ska utbilda sig eller delta i arbetslivet, de är istället hänvisade till hemmet.
– Med hundratusentals återvändande flyktingar som väntas under året och ett markant minskat internationellt stöd, kommer afghanska samhällen behöva hantera betydande utmaningar som ytterligare förvärrar redan mycket osäkra levnadsvillkor – särskilt för kvinnor och flickor. säger Kanni Wignaraja, UNDP:s regionchef för Asien och Stillahavsområdet, i ett pressmeddelande.

En positivare nyhet är att gammal lump nu kan omvandlas till biokol som sedan kan användas för att göra fossilfritt stål.
– Alla undrar vad de ska göra med sina gamla strumpor – snart kanske vi kan säga åt dem att sortera dem rätt för att de ska kunna bli stål, säger Felicia Fernstedt på Borås Energi & Miljö.

I helgen är det för övrigt dags för sjunde upplagan av Angereds bokmässa och i år har man ett särskilt fokus på att inkludera ungdomarna i området. En av dem är Miriam Saidi som kommer att hålla i ett samtal med komikern och författaren Melodi Farshin under helgen.
– Att stå på scen och tala är både något som jag brinner för och som jag tycker att jag är bra på. Så det var nog dels mitt personliga intresse som gjorde att jag ville delta, men också kanske att få skapa representation på något sätt. Att visa att folk som ser ut som mig eller är som mig också kan få en scen, säger hon till LFT.

Trevlig läsning och helg!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV