Prenumerera

Logga in

Radar

Vanligt att jobba trots sjukdom

Kvinna sitter framför dator.

Uppemot hälften av alla svenskar har någon gång jobbat fast att de har varit sjuka. Vanligast är fenomenet bland de med en inkomst över 900 000 kronor om året där 58 procent säger att de någon gång har gjort det, skriver sajten HR-nytt.se.

Undersökningen, som gjorts av SD Worx – ett företag som arbetar med lönehantering och HR-frågor, visar att både inkomst och utbildningsnivå påverkar sjukfrånvaron. Bland de med en årsinkomst på mindre än 300 000 var det bara 30 procent som svarade att de jobbat när de varit sjuka – alltså ungefär hälften så många som i den högre inkomstgruppen. Det är också tydligt att universitetsutbildade jobbar när de är sjuka i högre utsträckning än de med lägre utbildning.

Kan leda till allvarliga hälsoproblem

HR-nytt listar flera tänkbara orsaker till fenomenet. En kan vara en känsla av ansvar eller att man oroar sig för att ens kollegor ska få för hög arbetsbelastning. En annan kan vara att vi i högre grad jobbar hemifrån och att tröskeln för att jobba fast man är sjuk då bli lägre.
Sofi Klinkert, HR-chef på SD Worx, varnar dock för riskerna med det här beteendet.
– Att arbeta när man är sjuk kan leda till längre återhämtningstid och i värsta fall till mer allvarliga hälsoproblem, det riskerar också att påverka arbetskvalitéen och kan bidra till att smitta sprids på arbetsplatsen. Utifrån studien verkar det som att höginkomsttagare och högutbildade har svårast att hålla sig borta från jobbet när de är sjuka. Det varierar såklart mellan olika yrken vilka möjligheter man har. Kan man jobba hemifrån utan risk att smitta andra, kanske fler väljer att jobba trots att de är sjuka, säger hon i ett uttalande.

Ovanligare bland äldre

Även åldern har betydelse för hur man ser på att arbeta när man är sjuk. Vanligast är det i ålder 30-64 år där över hälften säger att de har gjort detta. Bland de över 65 år är det dock bara 29 procent.
– Det finns flera förklaringar till varför äldre medarbetare oftare stannar hemma när de är sjuka. De har ofta en tryggare ekonomisk situation, men framför allt har de lärt sig att lyssna på kroppen. Samtidigt ser vi att många yngre känner press att vara på plats, delvis av rädsla för att uppfattas som mindre engagerade, kommenterar Sofi Klinkert.

Det finns även ett omvänt fenomen, som är vanligare bland yngre, nämligen att sjukskriva sig trots att man inte är sjuk. 28 procent i åldern 18-29 år svarar att de någon gång har gjort det.
– Man ska givetvis inte använda sjukskrivning för att vara ledig men undersökningen väcker viktiga frågor om hur arbetskulturen påverkar hälsa och välmående. Arbetsgivare behöver skapa en miljö där medarbetare känner att de kan vara hemma när de är sjuka, utan att det påverkar deras position eller karriärmöjligheter, säger Sofi Klinkert.

Om undersökningen

Undersökningen, som kartlägger attityder och beteenden kring sjukfrånvaro och karensavdrag, genomfördes av Norstat på uppdrag av SD Worx i februari 2025. Totalt deltog 1 045 personer och representerar ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV