
Sedan 2019 har det svenska bilaterala biståndet som har jämställdhet som huvudsyfte halverats visar en granskning från kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna.
– Sverige har varit en viktig röst för kvinnors rättigheter internationellt, den får inte tystna i en tid när den rösten behövs som mest, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.
Under den rödgröna regeringsperioden 2014-2022 bedrev Sverige vad man kallade för en ”feministisk utrikespolitik”. När det borgerliga blocket tog över makten 2022 så avskaffade man det begreppet, samtidigt som man underströk att jämställdhet fortsatt ska vara ett kärnvärde. I praktiken har dock det bistånd som går till jämställdhetsprojekt minskat kraftigt de senaste åren, enligt Kvinna till kvinna.
2019 och 2024 minskade det bilaterala biståndet, alltså det bistånd som administreras av Sida, som hade jämställdhet som huvudsyfte med 2 miljarder kronor vilket är en halvering. Även det bistånd som har jämställdhet som ett delsyfte har minskat.
Jämför man däremot med 2015 kan man se att biståndet med jämställdhet som huvud- eller delsyfte är högre i dag. Från 2015 till 2019 syns en gradvis ökning – efter det ser vi istället en gradvis minskning, med ett stort tapp under 2022. Kvinna till kvinna medger i rapporten också att det är en en begränsad metodologi att bara titta på det bilaterala biståndet eftersom det inte ger en heltäckande bild. ”Tyvärr är det inte möjligt för oss att få fram data över det multilaterala biståndet som är jämförbara över tid”, skriver de i rapporten.

Ökning av stödet till Ukraina
Samtidigt som jämställdhetsbiståndet har minskat så har det bilaterala stödet till Ukraina ökat avsevärt. Från 1,3 miljarder kronor 2023 till 3,4 miljarder kronor 2024. Även här syns dock en stor förändring, under 2024 var det bara 6 procent av biståndet till Ukraina som hade ett jämställdhetsmål jämfört med 62 procent året innan.
Enligt Kvinna till kvinna är minskningen av bistånd med jämställdhetssyfte del av en global trend. Endast fyra procent av det globala biståndet har jämställdhet som huvudmål och mindre än 1 procent går direkt till kvinnoorganisationer och feministiska rörelser. Samtidigt har 20 av 27 EU-länder skurit ner på sitt bistånd de senaste åren. Kvinna till kvinna menar också att minskningen behöver ses i ljuset av USA:s stora nedskärningar på biståndet – när USA skär ner är det viktigt att andra länder istället kliver fram, anser organisationen.
– Krisperioder får inte bli ursäkter för att kasta jämställdheten överbord. Tvärtom – det är nu vi behöver mer jämställdhet, inte mindre, säger Petra Tötterman Andorff.
Kvinna till kvinna skickar med en uppmaning till regeringen där de kräver följande:
- Återinför enprocentsmålet för biståndet.
- Säkerställ att minst 75 procent av det bilaterala biståndet integrerar jämställdhetsmål, och att 20 procent har det som huvudsyfte.
- Avsätt minst 5 procent av det bilaterala biståndet till kvinnoorganisationer, minst 3 procent av det totala biståndet.
- Återinför en ambassadör för global jämställdhet.
- Tillsätt en oberoende rapport om jämställdhetsbiståndets effekter.