
Nedmontering av biståndet, globalt handelskrig och attacker mot amerikanska universitet. Donald Trump har redan hunnit med mycket sedan han återfick presidentposten. Men enligt RFSU är det vi sett hittills bara början.
– Målet är att underminera hela FN-systemet, säger Ingela Holmertz, RFSU:s generalsekreterare.
Flera av Donald Trumps presidentordrar sedan han blev president påverkar hbtqi-personer och gravida kvinnor både direkt och indirekt. Några exempel på detta, som lyfts i RFSU:s nya rapport, är att USA har lämnat WHO och istället återanslutit sig till anti-abortpakten Geneva Consensus Declaration. Man har också dragit ner på finansieringen till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR, se faktaruta.) samt på stödet till den amerikanska biståndsmyndigheten USAID.
– Allt vi varnat för tidigare har nu inträffat och allt fler börjar förstå att vi befinner oss i en ny politisk verklighet, säger Ingela Holmertz och fortsätter:
– Det handlar om liv och död. Samtidigt ser vi en politisk offensiv från USA, med målet att underminera hela FN-systemet.

Vill försvaga folkrätten
Rapporten är framtagen av SRHR-experten Malayah Harper som lyfter fram det som hon tror kan bli Trumps nästa steg. Bland annat tror hon att Trumpadministrationen kommer att trycka på för att FN ska avveckla sina jämställdhets- och mångfaldsprogram, på samma sätt som de redan har försökt få amerikanska universitet att sluta sprida det som Vita huset kallar för ”woke-propaganda”. Det övergripande målet är enligt Harper att försvaga folkrätten och de globala riktlinjerna som FN tagit fram. Hon tror även att Trump kommer att fortsätta sitt korståg mot forskningen och även försöka begränsa amerikansk filantropisk finansiering till jämställdhet och SRHR.
Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer för vad vi i Europa kan göra för att rusta oss mot hoten från USA. Ett av förslagen är att snabbt gå in med stöd till de länder där USA nu drar bort sitt stöd. Ett annat är att öka stödet till civilsamhället.
– Det krävs starka röster i motvikt till Trumps politik och det är viktigt att Sverige och andra likasinnade regeringar tar tydliga och snabba steg för att försvara SRHR, jämställdhet och mänskliga rättigheter, säger Ingela Holmertz.
Definitioner av SRHR
Sexuell hälsa:
Sexuell hälsa kan i enlighet med WHO:s definition beskrivas som ”ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, mentalt och socialt välbefinnande i förhållande till sexualiteten” – vilket inte bara innebär avsaknad av sjukdom och skada. Sexuell hälsa kräver en positiv och respektfylld inställning till sexualiteten och sexuella förhållanden, såväl som möjligheten att ha njutbara och säkra sexuella upplevelser, som är fria från tvång, diskriminering och våld.
Reproduktiv hälsa:
- Reproduktiv hälsa kan i enlighet med WHO:s definition beskrivas som:
- Möjlighet till ett tillfredsställande och tryggt sexualliv utan oro för sjukdom
- Förmåga till fortplantning
- Frihet att planera sitt barnafödande
- Tillgång till effektiva och acceptabla metoder för familjeplanering
- Tillgång till en god hälso- och sjukvård så att kvinnor kan genomgå graviditet och förlossning i trygghet och att föräldrar ges bästa möjlighet att få friska barn
Sexuella rättigheter:
Sexuella rättigheter ingår i de mänskliga rättigheterna. Det innebär att människor oberoende av kön, etnisk tillhörighet, funktionshinder, könsidentitet, sexualitet och ålder har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Detta utan att bli utsatta för diskriminering, kränkningar och våld.
Sexuella rättigheter har dock inte definierats i internationella överenskommelser på grund av att de inte erkänns av många stater och anses mycket kontroversiella.
Reproduktiva rättigheter:
Till de reproduktiva rättigheterna hör bland annat kvinnors rätt att bestämma om antalet barn och om hur lång tidsrymden mellan graviditeterna ska vara. Dit hör även tillgång till preventivmedel samt till sexuell upplysning och utbildning.
RFSU