
Donald Trumps beslut att kraftigt skära ned biståndet har drabbat många länder. Ett av dem är Sydsudan där många barn riskerar att dö i kolera, rapporterar Rädda barnen.
Hittills har 27 vårdinrättningar i Sydsudan, som bland andra Rädda barnen varit med och drivit, tvingats stänga ner på grund av nedskärningen av USAID. Det innebär att barn får gå i många timmar i 40-gradig värme för att söka vård på andra platser, och en del av dem har dött på vägen, skriver Rädda barnen.
– Nu pågår ett allvarligt kolerautbrott. Förut hade vi mediciner mot olika sjukdomar och behandlade patienterna här. Nu kan vi inte hjälpa dem utan tvingas att hänvisa dem vidare. Det är svårt för vissa patienter att hinna till sjukhuset i stan i tid för det tar tre timmar att gå dit, säger Micheal, en hälsovårdsarbetare som arbetar som volontär på en vårdcentral.
Översvämningar ökar risken för kolera
Kolera har ökat kraftigt i delar av Sydsudan som en följd av kraftiga regn och översvämningar. Översvämningarna leder till att grödor förstörs och orsakar undernäring vilket i sin tur gör befolkningen mer sårbar för kolera. Enligt Rädda barnen är också 44 procent av de som smittats barn under 17 år.
– Vad vi varnat för ser vi nu hända. I Sydsudan dör barn som en konsekvens av USAs och andra länders hastiga neddragningar i biståndet. Att barn betalar det yttersta priset för neddragningarna av biståndet är en skam och vi ser med oro på framtiden för barnen i Sydsudan. Nästan 80 procent av landets befolkning är i behov av humanitär hjälp och och då kan inte världen vända dem ryggen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen.
120 länder drabbade
Sydsudan är långt ifrån det enda landet som har drabbats efter att Trump-administrationen i början av februari beslutade att skära ner finansieringen till USAID med 83 procent. Biståndsorganet har tidigare haft verksamhet i runt 120 länder och en budget på nästan en halv biljon kronor – nu återstår bara spillror av det.
Ett exempel på arbete som USAID har gjort är ett program mot spridningen av aids, något som enligt Oxfam kan ha räddat 25 miljoner liv sedan 2003. Nu riskerar 20 miljoner människor – varav 500 000 barn – att bli utan adekvat behandling.
– Vi har redan sett de livshotande, omfattande effekterna av en tillfällig störning av USA:s utländska bistånd. Den här åtgärden skulle utöka dessa störningar exponentiellt genom att straffa de människor som redan lider mest, undergräva USA:s trovärdighet och intressen och stoppa årtionden av framsteg mot en säkrare, mer jämlik värld, sa Oxfams ordförande i USA Abby Maxman när beskedet om nedskärningarna offentliggjordes.
USAID
USAID är USA:s statliga biståndsorgan och har tidigare haft kontor i ett 60-tal länder och verksamhet i runt 120 länder.
Enligt kongressen hade USAID innan nedskärningen över 10 000 anställda och en budget på 42,8 miljarder dollar, motsvarande nästan en halv biljon kronor, som ska gå till både humanitärt stöd – katastrofhjälp – och långsiktiga utvecklingsinsatser.
Efter nedmonteringen har de flesta anställda sagts upp och mängder av projekt har stoppats.
Den svenska biståndsorganisationen Sida uppskattar att 34 miljoner människor i världens 25 allvarligaste kriser kommer stå utan bistånd, om inte stödet återupptas.