Prenumerera

Logga in

Radar

Värmlänningar skapar lokalt kris-internet

Internetkabel

Går det att skapa ett lokalt internet som inte är uppkopplat mot omvärlden? Det håller just nu forskare och innovatörer i Karlstad på att undersöka, rapporterar SVT Värmland. Tanken är att den så kallade ödriften ska kunna användas vid till exempel cyberattacker.

Varje gång vi använder internet skickas information kors och tvärs över världen. Men vad händer om förbindelserna bryts?
– Jag tror vi behöver öka kännedomen om hur uppkopplad och sammankopplad vår värld är, säger Stefan Alfredsson, lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet, till SVT Värmland.

Först i Sverige

Tillsammans med bland andra innovatörer vid stiftelsen Compare deltar han just nu i projektet Robust Region där man undersöker möjligheten att skapa lokal ödrift av internet. Detta för att alla ska kunna ta del av viktig samhällsinformation även när uppkopplingen bryts som följd av en cyberattack, ett fysiskt sabotage eller någon annan form av incident.

– Vi är faktiskt först med det här och det är ett stort intresse både från andra i Sverige och även i Norge som vill se hur långt vi kommer och hänga på, säger Ingrid Ivars, innovationschef på Compare.

Ska spridas

Tanken är också att resultaten från det tvååriga projektet ska spridas till andra regioner.
– Målet är att vi ska testa och se hur långt vi kan komma. Vi börjar med de mest viktiga tjänsterna vid en kris och ser hur en kommun kan kommunicera vid sina kontaktpunkter, säger Ingrid Ivars.

På Karlstads universitets hemsida listas också fyra mål som man hoppas kunna uppnå under projektets gång:

  • Etablera en testmiljö
  • Få minst en tjänst att fungera i ödrift
  • Bygga kunskap kring önät som funktion
  • Dela kunskap med andra regioner.

Arbetet bygger på en statlig utredning från 2024 där det föreslås en lagstadgad skyldighet för kommuner att vid så kallade trygghetspunkter kunna tillgängliggöra elektroniska kommunikationer i händelse av kris eller höjd beredskap.

Förutom Compare och Karlstads universitet medverkar även Karlstads kommun, Karlstads energi, RISE, Netnod, MittNät, Svenska stadsnätsföreningen, NWT Gruppen och Coop Värmland i projektet som är finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV