Prenumerera

Logga in

Radar

Igelkottar hjälper forskare att hitta miljögifter

Igelkott

Genom att samla in och analysera döda igelkottar har forskare vid Lunds universitet kunnat se vilka miljöföroreningar som finns i Lund. Studien visar att det finns många ämnen som är farliga för hälsan.

Bly, PCB, bekämpningsmedel och flamskyddsmedel. Det är bara några av alla de ämnen som forskarna har hittat i de analyserade igelkottarna. Dessutom hittade man ftalater, som används som mjukgörare i plast, och så kallade PAH-ämnen som misstänks vara cancerframkallande.
– Det som överraskade oss i vår undersökning var att det fanns så många olika miljöföroreningar i djuren, som PCB och flera olika ftalater, och att det var mycket höga halter av vissa tungmetaller, speciellt bly, säger Maria Hansson, ekotoxikolog vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Att analysera döda igelkottar kan vara ett sätt att få reda på vilka risker som både människor och djur utsätts för i stadsmiljön.
– Sådan kunskap är mycket svår att få tillgång till, men från igelkottarna har vi fått en unik inblick i vad för slags urbana miljöföroreningar vi har direkt omkring oss, säger Maria Hansson.

Höga nivåer

När de gäller tungmetaller så ligger de höga nivåerna i linje med vad man har kunnat se när man undersökt igelkottar i andra europeiska städer. Däremot är forskarna i Lund troligen de första att hitta bevis för att igelkottar även utsätts för PAH, ftalater och bekämpningsmedel.

Ämnena sprids i stadsmiljön från bland annat trafik, byggnadsmaterial, plast, avfall och kontaminerad jord. För att minska spridningen menar Maria Hansson att det behövs bättre övervakning, både på gatorna och i parkmiljöer.
– Människor bör också minska användningen av syntetiska material, kemikalier och plast eftersom det har en påverkan på naturen. Vi vill ju ha natur i våra städer och då måste vi även minska riskerna för olika organismer att bli utsatta för de kemikalier som finns i de material och produkter vi väljer att använda, säger hon.

Tagit hjälp av allmänheten

Exakt hur igelkottarna har påverkats av de påträffade ämnena vet man inte. Men eftersom de är däggdjur precis som vi är det troligt att även de påverkas av ämnen som man vet är hormonstörande eller orsakar cancer hos människor.

För att hitta de döda igelkottarna har forskarna tagit hjälp av allmänheten. Maria Hansson och hennes kollegor gick ut med en efterlysning där de bad folk att höra av sig om de påträffade en död igelkott. Maria Hansson påpekar att det är viktigt att enbart använda vävnad från redan döda djur när man gör den här typen av studier.
– Att medvetet avliva vilda djur är oetiskt och ska undvikas i högsta möjliga mån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV