
I helgen är det dags för den fjärde Klimatriksdagen, samtidigt släpps också en praktisk handbok om medborgardialog i den lokala klimatpolitiken.
– Vi hoppas att den här boken ska vara till hjälp för alla som vill jobba med medborgardialog kring klimatfrågor, säger Kerstin Edquist, projektsamordnare på föreningen Klimatriksdagen och en av författarna till boken.
Klimatriksdagen har tidigare hållits inför valen 2014, 2018 och 2022. Men den här gången är man tidigt ute – redan ett och halvt år innan nästa val hålls den fjärde klimatriksdagen. Tanken med det är att man i god tid ska få fram en plattform att arbeta med fram till valet.
Boken Klimatrådslag: En handbok om medborgardialog i den lokala klimatpolitiken som samtidigt släpps bygger på lokala klimatrådslag som genomfördes under 2024 i Malmö, Borås och Sollefteå. I varje kommun deltog ett fyrtiotal personer mellan 15 och 80 år.
– Det var fantastiskt att se det engagemang som fanns bland deltagarna. Och också höra de många kloka idéer och perspektiv de hade kring den lokala klimatomställningen, säger Jenny Mark Ketter, som tillsammans med Kerstin Edqvist är en av bokens två författare.
I boken går de bland annat igenom hur man gör för att organisera ett klimatrådslag och hur man skapar förutsättningar för bra samtal.
– Vi vill dela med oss så mycket som möjligt av vår metod. Det är för att det ska bli enkelt och inspirera till att göra klimatrådslag i varenda kommun runtom i Sverige. Med boken i handen är det bara att sätta i gång, säger Kerstin Edquist.
Omställningsplan
Några av förslagen som tagits upp under rådslagen är bättre kollektivtrafik och bevarande av skogar.
– Det är stora frågor att ställa om ett helt samhälle. Vi tror att klimatrådslag eller liknande medborgardialoger är en nödvändighet. Både för att få kraft i klimatomställningen och för att människor ska känna tilltro till politiken, säger Jenny Mark Ketter.
Lagom till helgen lanseras också en omställningsplan som konkret beskriver hur Sverige kan ställa om till ett hållbart samhälle. Omställningen bygger på de motioner som tagits fram under tidigare klimatriksdagar.
På föreningens hemsida uttrycks också en frustration över att klimatarbetet inte kommit längre. ”Vi, och alltmer bekymrade forskare, når inte fram till politiken. Omställningen står och hackar”, skriver de. Genom att hålla riksdagen ett helt år tidigare hoppas de få mer tid på sig att nå ut och påverka politikerna.
Klimatriksdagen har i år fyra huvudteman: ”Så stärker vi delaktighet och lokalt klimatarbete”, ”Så gör vi omställningen rättvis och lockande”, ”Så når vi klimatmålen” samt ”Så påverkar vi politiken”. Programmet inleds imorgon, den 5 april, med bland annat tal från Mattias Goldmann om möjligheter i en hotfull tid och avslutas söndag eftermiddag då Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen, håller ett tal som varvas med sång från Teaterkören som sjunger om fred, demokrati och klimat.
Om Klimatriksdag 2025:
Klimatriksdagen 2025 är en slags folkriksdag och har anordnats inför varje val sedan 2014. Nu i helgen den 5–6 april samlas över 300 personer för att delta i Klimatriksdag 2025 i Stockholm. Deltagarna är alltifrån forskare och opinionsbildare till representanter för föreningar, företag och kommuner. Tillsammans ska de ta fram gemensamma idéer, strategier och allianser för att driva på klimatpolitiken inför valet 2026.
Klimatriksdagen