
För tredje året i rad uppmanar organisationen Klimatvandra allmänheten att vandra för klimatet. Målet är att driva på för en mer ambitiös klimatpolitik och totalt hoppas de att alla vandringarna ska räcka ett helt varv runt jorden.
Om man lägger ihop alla vandringar som klimatvandrarna genomförde under förra året får man en sträcka på drygt tjugotusen kilometer – eller ett halvt varv runt jorden. Vandringarna gick genom 15 olika länder – förutom Sverige bland annat Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien – och genom 401 orter i Sverige. I år är målet att minst matcha fjolårets resultat så att det totalt blir ett helt varv runt jorden.
Hans Pårup var en av de fyra som tog initiativet till klimatvandringarna, hösten 2022. Han ser det som ett sätt att nå ut till en bredare grupp än vad man gör vid andra klimatdemonstrationer.
– Vi som startade det här har tidigare varit med i XR (Extinction Rebellion) och liknande organisationer. Vi märkte att det kan vara svårt att nå ut, det finns många som inte vill vara med på aktioner, så det här är ett lite snällare sätt att engagera sig. Men det handlar förstås inte bara om att vandra och ha det skönt i skogen utan det är klimatet som är huvudfrågan, säger han till LFT.
Tre uppmaningar
Genom vandringarna vill organisationen rikta tre uppmaningar till politikerna:
– Ge klimatet och miljön högsta prioritet, med bred politisk samverkan motiverat av ett uttalat klimatnödläge och som följer det överenskomna Parisavtalet.
– Arbeta för en lag som gör Ecocide – storskalig miljöförstöring – till ett internationellt brott, likt till exempel folkmord.
– Avveckla subventioner av fossilt bränsle, införa restriktioner mot överkonsumtion av jordens resurser och istället inspirera till hållbara val och positivt nytänkande.
Efter att vandringarna har avslutats skickar de en så kallad budkavle till partiernas representanter i regeringen och riksdagen. Budkavlen innehåller hela den långa vandringslängden, alla platser där människor klimatvandrat, alla personer som vandrat och de tre centrala punkterna. Hittills har det dock varit skrala reaktioner från de politiker som fått budkavlen, säger Hans Pårup.
– Det är några från MP och C som varit engagerade, men annars har det varit tunt. Det är svårt att nå fram, men man kan heller inte begära att det ska gå jättesnabbt, det är bara tredje året vi gör det här nu och vi ser det som en långsiktig påverkanskampanj.
Anordna egen vandring
För den som vill anordna en egen vandring är det väldigt lätt. Det enda man behöver göra är att bestämma en tid och plats. Man kan välja att gå helt själv eller tillsammans med andra. Hans Pårup säger att många av de vandringar som görs är privata vandringar, till exempel en familj eller en grupp vänner som bestämmer sig för att gå tillsammans. Men man kan också göra en offentlig vandring, då hör man av sig till Klimatvandra och ber dem lägga upp den på sin hemsida och i sociala medier. Efter att man har vandrat registrerar man vandringen på hemsidan.
Årets första vandring äger rum redan nu på lördag, den femte april, i Bergshamra, söder om Norrtälje. Vandringen startar klockan 11 och går från tunnelbanestationen i Bergshamra, utmed Brunnsviken, genom Bergianska trädgården och med slutdestination vid Östra station – en sträcka av totalt cirka 8 kilometer.
De senaste åren har även Svenska kyrkan anordnat pilgrimsvandringar för klimatet. Hans Pårup säger att deras organisation inte har någon formell koppling till dem men att de delar samma mål.
Vandringstips när du går i grupp
- Planera själv och bjud in eller planera tillsammans datum och rutt innan ni går iväg. Tänk till om vad som är bra/viktigt att ha med; kläder för olika väder, god matsäck, vatten, bra skor, extra strumpor samt påse att ta med ditt skräp i.
- Ta god hänsyn till den natur och de miljöer ni beträder. Följ det vi kallar för: ”Allemansrätt & Omsorgsvilja” där vi ser till att alla platser vi stannar vid lämnas “lite finare än när vi kom” och att vi gemensamt vårdar miljön när vi rör oss i skog och mark.
- Ta hand om er gemensamma vandring i en god anda och balans som ger er en trivsam stund och en lagom vandringslängd.
- Paus och återhämtning är lika viktig som vandringen. Fika, matsäck, lägereld (om det är möjligt att elda den period du går eller där du är) eller kanske stopp på café. Glöm inte vattenpauser!
- Du behöver ha god lokalkännedom när du tar med andra ut i naturen eller karta, kompass. Kom ihåg att mobilen inte alltid har täckning eller batterier som fungerar så bygg din vandring på ett genuint sätt som gör att den fungerar både med och utan modern teknik. Tala om innan du går iväg till någon i din närhet i vilket område du tänker vandra.