Prenumerera

Logga in

Radar

Därför är guldfisken ett hot

Guldfiskar.

Guldfiskar som släpps ut i vattendrag kan konkurrera ut inhemska fiskar. Det rapporterar Sveriges Radio och hänvisar till SLU Artdatabanken som i sin senaste riskklassificering skriver att guldfisken har hög risk för invasivitet.

Det har blivit allt vanligare med guldfiskar i det vilda. En anledning kan, enligt Lina Tomasson vid Hav- och vattenmyndigheten, vara att folk ser det som ”en fräck grej”, att man inte vill avliva dem eller att de rymmer från privata trädgårdsdammar. Men att släppa ut guldfiskar kan få stor påverkan på ekosystemet.
– De är glupska allätare och de tar plats. Att släppa ut guldfiskar är både olagligt och kan få en negativ effekt på vår natur, säger Lina Tomasson till P4 Göteborg.

Bara i Keilers park på Hisingen i Göteborg har marinbiologstudenten Cheyenne Van Keeken fiskat upp över 1000 guldfiskar som människor har släppt ut.
Enligt Artdatabanken, som nyligen släppte en ny risklista som LFT har skrivit om tidigare, så har guldfisken en stor invasionspotential. I dagsläget vet vi att den finns i stora delar av södra Sverige och om 50 år tror SLU att den även kan ha spritt sig upp till Dalarna och Gävleborgs län. Längre norrut än så är dock inte så troligt att den kommer sprida sig på grund av de kalla vintertemperaturerna i norra Sverige.

Hur stor ekologisk effekt som guldfisken är ännu osäkert, men utländska studier visar att den konkurrerar med inhemska arter om både plats och föda. Guldfisk kan dessutom hybidisera med den inhemska arten ruda.

Stort mörkertal

Även om rapporterna om guldfiskar i vilda vattendrag har ökat så bedömer SLU att mörkertalet fortfarande är stort. Bland annat på grund av de kan byta färg och därmed göra det svårare för människor att identifiera dem.

Guldfisken härstammar från Östasien och började domesticeras i Kina för över 1000 år sedan, de har sedan spritt sig över världen och blivit en av de mest populära akvariefiskarna. Det är dock inte bara i Sverige som de utgör ett problem. Redan för två år sedan skrev Göteborgs-Posten att det finns tiotals miljoner guldfiskar som lever i sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada och att de har en förödande effekt på ekosystemet där. En del av dem har vuxit sig så stora som 40 centimeter. Även i Storbritannien och Australien håller guldfiskarna på att ta över vissa sjöar och flodmynningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV