
Tusentals anställda på USA:s nationalparker har blivit uppsagda den senaste tiden. Det här har lett till stora protester från både anställda och besökare som menar att inte bara naturen och djurlivet utan också besökarnas säkerhet hotas när personal sägs upp, rapporterar TT.
Donald Trump har tillsammans med Elon Musk gjort en stor sak av säga upp mängder med personer inom den amerikanska statsapparaten. Ett av de områden som drabbas är det som länge setts som USA:s stolthet – nationalparkerna.
”Förödande för ekosystemet”
En av nationalparkerna är The Enchantments, ett alpint vildmarksområde i delstaten Washington som har över 100 000 besökare årligen. I personalens uppgifter ingår bland annat att samla ihop hundratals kilo med skräp från besökarna, en uppgift som Kate White, som är en av de uppsagda, tror kommer bli lidande nu.
– Jag vet inte hur det ska gå nu. Det kommer troligen att bli förödande för ekosystemet i området, och för besökarna, säger White, som varit parkvakt i nio år, till BBC.
På National Park Service, som ansvarar för USA:s nationalparker, har cirka 1000 anställda sparkats och på US Forest Service, myndigheten som förvaltar federalt ägda skogar, har 3 400 tvingats sluta.
Totalt har nationalparkerna omkring 325 miljoner besökare årligen, medan nationalskogarna har cirka 159 miljoner besökare.
Uppsägningarna har lett till massiva demonstrationer men också till att det satts upp skyltar som varnar besökarna för nedskräpning, stängda leder, uteblivna stugbokningar och kaos vid entréerna.
– Om inte regeringen ändrar sin politik måste besökarna sänka sina förväntningar, säger John Garder på nationalparkernas organisation NPCA.
Sverige också drabbat
Även i Sverige har medlen till nationalparker och naturreservat minskat kraftigt de senaste åren, enligt Svenska turistföreningen (STF). I juli förra året rapporterades det om att det handlar om en halvering av anslag under de senaste sju åren – trots ett ökande intresse för friluftsliv. På många platser har det här lett till bland annat söndertrampade leder och att toaletter och raststugor har behövt stängas.
– Besökarna minskar inte för att pengarna gör det och vi sliter på naturen så fort vi vistas i den. Vår unika allemansrätt måste skötas om kontinuerligt. Så just nu skjuter vi bara problemen framför oss, säger Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros till TT.