
Underlätta för personer som tar sin elcykel till jobbet genom att installera laddstationer runt om i stan. Det föreslår Västerpartiet i Malmö som vill få fler att välja klimatsmarta färdsätt.
Att kunna ladda sina cykelbatterier i Malmös offentliga rum skulle kunna få fler att vilja pendla eller besöka staden. Det tror Vänsterpartiet som nu har motionerat i frågan.
– Vi vill göra det enklare att cykla i Malmö! Därför föreslår vi laddstationer för elcyklar i stadens offentliga rum. Alla Malmöbor ska kunna röra sig smidigt och njuta av stadens utbud – utan att vara beroende av bilen, säger Anfal Mahdi, oppositionsråd och motionär, i ett pressmeddelande.
Både försäljningen av cyklar och elcyklar har har sjunkit sedan toppåret 2015 då närmare 600 000 cyklar såldes. Då var antalet elcyklar av dessa 30 000. Efter att en elcykelpremie infördes 2018 sköt försäljningen av elcyklar i höjden. Förra år såldes 99 000 elcyklar, vilket verkar ha skett på bekostnad av att färre köper vanlig cykel, visar Miljöbarometern.
Cyklar längre och oftare
Undersökningar visar att de som äger elcyklar tenderar att cykla längre och oftare än de som äger vanliga cyklar. Var fjärde svensk väljer cykeln som färdmedel under cykelsäsong och att fler än var tionde cyklar året om. Mest elcyklar finns i Halland, rapporterar tidningen Allt om elcyklar.
De flesta som använder elcyklar brukar dock ta med sig batteriet upp till arbetet eftersom dessa anses värdefulla och kan bli stulna. Dessutom går det faktiskt att ladda batterierna på arbetet också via vanlig kontakt.
I Stockholm har ett förbud mot att medföra elcyklar och elsparkcyklar införts på tunnelbanan, eftersom dessa kan ge upphov till svåra bränder. Det är fortfarande tillåtet att bära med batterierna i en väska.
Men Vänsterpartiet ser förslaget om laddstationer i Malmö som en del av en satsning på att ”bygga ett mer hållbart och klimatsmart samhälle, där fler ges möjligheten att välja miljövänliga transportalternativ i sin vardag”.
– Klimatkrisen är akut och vi måste snabbt få ned utsläppen. Malmö ska vara ett föredöme och förenkla för Malmöborna att resa miljövänligt. Om fler cyklar minskar bilköerna och trängseln i kollektivtrafiken men också utsläppen, säger Anfal Mahdi.
Cykel- och elcykelförsäljning i Sverige
Försäljningen av cyklar har haft en fallande trend sedan 2015.
Försäljningen av elcyklar har stabiliserats på en relativt hög nivå.
Elcykelförsäljningens utveckling:
2012: En boom av lågkvalitativa elcyklar från Kina ledde till en tillbakagång i branschen.
2013: Tillfällig nedgång i elcykelförsäljningen.
2018: Kraftig ökning av elcykelförsäljning, delvis på grund av elcykelpremien.
2019: Elcykelpremien avskaffades, men försäljningen planade ut på en hög nivå.
Covid-19-pandemin ledde till en uppgång i cykelförsäljningen, eftersom människor undvek kollektivtrafik. Efter det fick branschen pandemi-relaterade problem med import av cyklar och komponenter från Asien.
Ökade priser och brist på tillgång har lett till dämpad efterfråga.
Cykelförsäljningen minskade ytterligare, medan elcykelförsäljningen nådde en platå.
Sveriges befolkning har ökat med 15 %, vilket innebär en större minskning per capita.
Möjliga orsaker till nedgången är bland annat:
Ökad användning av mikromobilitet (t.ex. elsparkcyklar).
Fler städer erbjuder cykel- och elcykeluthyrning.
Distansarbete minskar behovet av pendlingsfordon.
Mättnad på nischmarknader som mountain bikes.
Just nu finns inga tydliga trender kring cyklingen, varken att den ökar eller minskar.
Miljöbarometern