Prenumerera

Logga in

Radar

200 fel på järnvägen anmäls varje dag

underhåll järnväg

Den svenska järnvägen är sliten och i behov av stora underhåll. Förra året anmäldes över 70 000 fel på järnvägen, vilket leder till förseningar och inställda tåg. Trafikverket har fått mer pengar men underhållsskulden är enorm.

Förra året anmäldes 73 649 fel på järnvägen, vilket är den näst högsta noteringen någonsin, bara 2018 var det värre. Problemen med den ålderstigna infrastrukturen, vissa delar som används idag är över 100 år gamla, har diskuterats i årtionden men mycket litet har gjorts för att åtgärda dem.

Enligt statistik från Trafikverket var det 200 fel som anmäldes i genomsnitt varje dag under 2024. Kombinationen av att trafiken på spåren ökar, samtidigt som problem som sprucken räls, trasiga växlar och söndriga kontaktledningar också har ökat, har skapat dagens situation, rapporterar SVT.

– Järnvägen mår inte bra. Den är sjuk, det finns mycket som är eftersatt och som borde ha bytts ut för länge sedan, säger Håkan Englund, ordförande i fackförbundet SEKO för järnvägsarbetare inom Infranord, till SVT.

Rapporten visar att närmare 40 procent av kontaktledningsanläggningen har passerat sin tekniska livslängd och att omfattande åtgärder behövs för att bryta trenden. Ju större eftersatt underhåll, desto större risk för stopp i trafiken. Just nu beräknas det komma att kosta 91 miljarder kronor för att komma till rätta med problemen.

Den del av Sveriges järnväg som Trafikverket förvaltar består av cirka 14 200 kilometer spår, som i genomsnitt är 25 år gammal.

Mer pengar avsatta

Samtidigt kommer årets banarbetssäsong att bli en av de mest intensiva någonsin. I januari påbörjades en upprustning av Västra stambanan och under 2025 genomför Trafikverket fler än 1700 jobb, bland annat kommer spår och signaler att rustas upp eller bytas ut.

För att kunna genomföra upprustningen har Trafikverket fått mer medel till åtgärder, faktiskt dubbelt så mycket som för tio år sedan.

– Vi vässar både vår planering och våra produktionsmetoder för att få ut så många arbeten som möjligt i spåren med så liten påverkan på trafiken som möjligt. Det handlar också om att utveckla affärsformer och branschsamarbeten. Vi ser att vi stegvis ökar vår förmåga och är på väg mot ett effektivare underhåll, säger Jon Sundh, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV