Prenumerera

Logga in

Radar

Oxfam: Orättvisor bakom att miljardärerna blir allt fler

elon musk

Världens dollarmiljardärer ökade sin förmögenhet tre gånger snabbare under 2024 än året innan, och globala nord fortsätter att exploatera arbetskraft i fattiga länder i syd. Det visar en rapport från biståndsorganisationen Oxfam, som kallar förhållandet för ”modern kolonialism”. Och Sverige sticker ut internationellt. 

EKONOMI | I fjol fick världen fyra nya dollarmiljardärer varje vecka. Miljardärernas förmögenhet växte med i genomsnitt två miljoner USA-dollar varje dag. Samma siffra för världens tio rikaste personer var 100 miljoner dollar. 2024 var ett bra år för dollarmiljardärerna, som ökade sin förmögenhet tre gånger snabbare än under året innan. Siffrorna står att läsa i hjälporganisationen Oxfams nya rapport ”Takers, not makers”, som Suzanne Standfast, Generalsekreterare Oxfam Sverige kommenterar så här:

– Det är ett misslyckande för vårt ekonomiska system att världen ser ut såhär. Alldeles för många människor lever med hunger, dålig lön, höga kostnader och tuffa val, samtidigt som ett fåtal bara blir rikare. Och det är inte bara de rikas förmögenheter som växer, utan även deras makt.

Världens fattiga har visserligen blivit färre under fjolåret, men fortfarande lever 3,5 miljarder människor, 44 procent av jordens befolkning, under Världsbankens fattigdomsgräns på 6,85 dollar om dagen vilket motsvarar 75 svenska kronor. 

Ojämlikheten ökar i världen, och enligt Oxfam premierar dagens ekonomiska system de redan rika, som blir rikare bland annat genom att de exploaterar fattigas arbetskraft. Lönerna i globala syd är 87–95 procent lägre än i globala nord, för likvärdigt arbete. ”Det är ett modernt sätt att utnyttja människor”, skriver Oxfam.

Varje timme förflyttas 30 miljoner amerikanska dollar från det globala syd till den rikaste procenten människor genom dagens globala finansiella system, enligt rapporten.  

– Det finns koloniala mönster som lever kvar än idag. Låg- och lägre medelinkomstländer lägger nästan halva sina nationella budgetar på skuldavskrivningar. Långt mer än vad de investerar i utbildning, hälsa och sjukvård. Vi skulle vilja se att det internationella samhället, genom Världsbanken och andra institutioner prioriterar skuldavskrivningar för dessa länder, säger Suzanne Standfast till Dagens Arena.

Sverige sticker ut internationellt när det gäller antal dollarmiljardärer, som är över 40 stycken, långt över genomsnittet för EU. Suzanne Standfast saknar en debatt om ojämlikheten i Sverige, säger hon till Dagens Arena.

– För det första så behöver vi få en aktiv debatt om ojämlikheten i Sverige. Vi behöver kartlägga och utreda hur den ser ut. Sen behöver vi också se till att öka omfördelningen via skatt. Vi har potentiellt sett en jättestor skattebas och vår kritik handlar om att man inte utnyttjar den för omfördelning.

Farorna med ojämlikhet, menar Oxfam, är att det skapar polariserade och otrygga samhällen, och är ett hot mot demokratin då det ger de rika makt, både i globala institutioner som Internationella valutafonden, Världsbanken och FN:s säkerhetsråd, men även att superrika som Elon Musk får inflytande över både politik och den allmänna opinionen.

– Kronjuvelen för den här framväxande oligarkin är en miljardärpresident, backad och köpt av världens rikaste man Elon Musk, som […] leder världens största ekonomi. Vi presenterar denna rapport som en skarp väckarklocka – vanliga människor världen över krossas av några få personers enorma rikedomar, säger Amitabh Behar, Oxfam Internationals högsta chef i ett uttalande.

Takers, not makers

Rapporten heter ”Takers, not makers”, för att understryka att lejonparten av de rikastes förmögenheter inte är ett resultat av deras egna ansträngningar och entreprenörskap. 36 procent av pengarna kommer istället från arv, och 26 procent från monopolmakt (exempelvis Jeff Bezos Amazon) eller svågerpolitik och korruption, enligt Oxfams beräkningar.

Alla dollarmiljardärer under 30 har ärvt sin förmögenhet.

Arbetande människor i låg- och medelinkomstländer utgör 90 procent av arbetskraften som driver den globala ekonomin men får bara ta del av 21 procent av världens inkomster.

 Rika länder i globala nord kontrollerar 69 procent av världens rikedom och är hem för 68 procent av världens dollarmiljardärer, trots att globala nord bara utgör 21 procent av världens befolkning.

I Sverige befinner sig nära en halv miljon människor i absolut fattigdom enligt SCB.

Sverige sticker ut i EU med över 40 dollarmiljardärer som tillsammans äger över 1 733 miljarder kronor.

Den största årliga ökningen av dollarmiljardärers förmögenheter (5,8 biljoner dollar) var 2021, under pandemin, visar data från Forbes. Den drevs främst av att regeringar tillförde biljoner dollar till ekonomin.

Oxfams rekommendationer för att minska den globala ojämlikheten

Beskatta de rikaste enligt en internationell standard
Inför globalt ojämlikhetsmål om att inkomsten för världens rikaste 10 procent inte ska överstiga den för de 40 procent med lägst inkomst.
Avskriv låg- och lägre medelinkomstländers skulder

Oxfam
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV