Generellt strandskydd ska inte längre gälla vid små insjöar och smala vattendrag. Det är ett av de förslag som regeringen nu skickar till Lagrådet och är en del av regeringens planer på att luckra upp strandskyddet. Men förslagen får kritik för att bland annat riskera allemansrätten.
Det ska bli lättare att få undantag från strandskyddet för bygga i strandnära områden eller få undantag om man bedriver areella näringar eller vattenbruk. Regeringen vill även öka antalet land- och vattenområden som ska undantas från strandskyddet.
– Äntligen genomförs en liberalisering av strandskyddet. Regeringen föreslår att det ska avskaffas vid små sjöar och vattendrag. Detta är mycket efterlängtat och bidrar till att fler kan leva och verka nära naturen i hela vårt avlånga land, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.
Som grundregel är det tänkt att ett generellt strandskydd inte längre ska gälla vid små insjöar och smala vattendrag. Inte heller för insjöar eller vattendrag som är anlagda efter den 30 juni 1975.
Länsstyrelsen ska dock fortfarande ha möjlighet att införa strandskydd för de områden anses vara av ”särskild betydelse”.
Regeringen lämnar också visst utrymme för kommunerna att kunna besluta kring strandskydd när detaljplaner görs om eller ersätts med nya.
– Sverige ska vara ett land där människors liv och möjlighet att bedriva sin verksamhet inte inskränks på grund av onödiga detaljregleringar. Fler människor ska få möjligheten att förverkliga sina boendedrömmar. Förslagen som presenterats idag bedöms sammantaget göra det enklare att bygga bostäder i hela Sverige, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Hotar naturlivet
Flera instanser har kritiserat regeringens förslag till uppluckring av strandskyddet. Bland annat har Samtetinget, Göteborgs universitet, Sveriges lantbruksuniversitet SLU och Svenskt friluftsliv ställt sig starkt kritiska, något som Syre har rapporterat om.
”Det finns en påtaglig risk att många viktiga strandmiljöer inte kommer att infattas av Länsstyrelsernas beslut om områden med särskild betydelse då relevanta underlag och inventeringar saknas för många stränder längs sjöar och vattendrag,” skrev SLU.
Naturskyddsföreningen varnar för att stränderna vid sjöar och vattendrag är viktiga för den biologiska mångfalden. Områdena är även viktiga som skydd mot översvämningar och miljögifter.
– Tar man bort allt skydd runt små sjöar och vattendrag så tar man bort skyddet för värdefull natur som ofta finns precis i strandlinjen. Fem till tio procent av Sveriges yta blir skyddslös på grund av det här, säger Karin Lexén, generalsekreterare och chef för Naturskyddsföreningens rikskansli, till TV4.
Flera instanser som varit kritiska vill även lyfta fram frågan om hur allemansrätten kan påverkas när fler stränder undantas från strandskyddet och bebyggs. Områden som anses attraktiva för friluftsliv kan förlora i värde då det kan få konsekvenser för promenader och bad.
Naturskyddsföreningen ser uppluckringen som ett första steg att helt ta bort strandskyddet i framtiden, säger Karin Lexén till TV4
– Vi är oroliga för att man vill gå vidare och ta bort det generella strandskyddet. Det vore jättedåligt, säger hon.
Strandskyddet
Syftet med strandskyddet är att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.
Det svenska strandskyddet är tillsammans med allemansrätten relativt unikt i ett internationellt perspektiv.
Strandskyddet hjälper till att bevara den biologiska mångfalden. Den strandnära zonen är särskilt värdefull för djur och växter, eftersom övergången mellan land och vatten utgör en plats för en mångfald olika livsmiljöer och funktioner.
Av Sveriges rödlistade arter är cirka en tredjedel knutna till strand- och vattenmiljöer.
Strandskyddet säkerställer att allmänheten har fri tillgång till stränder på allemansrättslig grund, för rekreation och friluftsliv som bad, fiske, skridskoåkning och promenader.
Strandskyddet anses spela en stor roll för att bevara kulturella, historiska och estetiska värden. Stränder har fungerat som viktiga samlingsplatser och för handel, sjöfart och fiske.
Naturvårdsverket