Prenumerera

Logga in

Radar

Vindkraften slog kärnkraften i december

vindkraftverk och elledning

Under 2024 slogs nya rekord inom vindkraften, bland annat den historiska milstolpen att vindkraften producerade mer el under en månad än vatten- och kärnkraften.

Under december 2024 noterades den hittills högsta månadsnoteringen för vindkraften i Sverige, 5,5 terawattimmar (TWh) producerades. Det motsvarar 35 procent av den totala elproduktionen och var första gången som vindkraften gav mer el än vatten- och kärnkraften, skriver Svensk vindenergi.

Vattenkraften kom strax efter med 5,4 TWh. Kärnkraften levererade 4,3 TWh.

– Utfallet i december ger hopp. Vindkraften kan stå för en stor del av den elproduktion som behövs för att elektrifieringen inte ska tappa tempo, möjliggöra klimatomställningen och uppnå Sveriges klimatmål, säger Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

Det var inte ett särskilt blåsigt år jämfört med andra år, men vindkraften har byggts ut vilket förklarar resultatet. 2024 årsproduktionen blev 40,8 TWh, vilket är den högsta årsproduktionen någonsin. Sett över hela året producerade vindkraften 25 procent av all el i Sverige, skriver Svensk vindenergi.

Även ett rekord för högst dygnsproduktion rapporterades. Den 29 december producerades 0,271 TWh, vilket är mer än det tidigare rekordet på 0,265 TWh, som noterades 3 februari 2024.

Lägre elpriser

Det genomsnittliga elpriset var runt 36 procent lägre 2024 än föregående år men högre än normalt sett ur ett historiskt perspektiv. Även om vindkraften slog rekord producerade kärnkraften och vattenkraften ungefär som tidigare år. Förra året importerade Sverige väldigt lite el, rekordlåga 5,7 TWh, och nettoexporten lågt på 33,2 TWh, rapporterar Vindkraftsnyheter.

Dock låg elanvändning på ungefär samma nivåer som tidigare.

Förra året bjöd på några få höga toppar för elpriserna, bland annat i december, då det rådde både molnigt och vindstilla väder i Tyskland, så kallat dunkelflaute.

– Den stora händelsen under året var att flödesbaserad kapacitetsberäkning togs i drift i början av november. Det sammanföll med händelser som ledde till mycket höga priser; rekordlåg produktion av sol- och vindkraft i Tyskland, driftstörningar i finsk kärnkraft och underhållsarbete i elnätet, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige, till Vindkraftsnyheter.

Han tillägger:

– Det är svårt att dra några långtgående slutsatser efter en så kort period med den nya modellen, men prisutvecklingen på den finansiella elmarknaden pekar på ökade prisskillnader inom Sverige,


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV