Julhelgen och nyåret har kommit och farit. Kvar är i värsta fall högar med skräp, matrester och barriga granar. Men hur gör man för återvinna det som går att använda igen och slänga det som inte ska sparas?
Presentpapper och kartonger
Julklappar och jultomten i all ära, men den största hjälten på julen är personen som samlar in allt presentpapper. En bra grej är att se till att använda presentpapper som redan från början går lätt att återanvända eller sopsortera. Ett vackert papper, tyg eller en box, om man är försiktig när man öppnar, går att använda till flera omgångar presenter. I annat fall ska man tänka på att pappret kan läggas i återvinningen för pappersförpackningar men ta bort tejp, snören och klisterlappar av plast, eftersom de kan förstöra pappersmassan och pappersmaskiner, skriver Håll Sverige rent.
Pappersförpackningar som har glitter, plast eller metallfolie, samt plast och plastsnören ska slängas som restavfall eftersom de inte kan återvinnas, alternativt föras till återvinningscentral.
Kartonger och presentpåsar sorteras som pappersförpackningar. Vik ihop och platta till kartonger för att spara plats i återvinningskärlen.
Frigolit och plastförpackningar ska lämnas på närmaste återvinningsstation.
Julgranar
Julgranar ska inte slängas i naturen. Det tar lång tid för dem att brytas ner om de är behandlade och inte sällan finns rester av pyntet kvar. Granarna ska lämnas vid de särskilda insamlingsställena som kommunerna har, eller vid återvinningscentralen. I vissa kommuner sorteras de som grovavfall. Kastar du en gran i en buske utanför hemmet kan det leda till böter för nedskräpningsbrott.
Har du tröttnat på din plastgran men den är hel? Försök att sälja den eller skänka bort den. Trasiga plastgranar sorteras som brännbart avfall, men kolla om den har en stomme av metall först. Om du är osäker på om den ska sorteras som plast eller metall, kolla med personalen på återvinningscentralen.
Numera kan man även hyra eller köpa julgranar med rotsystem. Det betyder att man kan lämna tillbaka eller plantera ut i trädgården i väntan på nästa jul.
Julgranspynt och julgransglitter kan vara krångligt att ta vara på. Allra bäst är att försöka vara försiktig så att det går att använda samma pynt år efter år. Pynt som är av plast eller metall slängs som restavfall eller som brännbart restavfall på en återvinningscentral. Julgransglitter består ofta av plast och aluminium och ska också slängas i restavfall eller brännbart.
Trasiga ljusslingor räknas som elektronikavfall och ska lämnas in på en återvinningscentral eller i elektronikinsamlingen. Kolla om de drivs med batterier, för i så fall ska dessa lämnas till en batteriinsamling, som ofta finns vid matbutiker eller återvinningsstationer.
Julbordets rester
Vad som kan återvinnas: Matrester och julmat sorteras som matavfall och kan komposteras om din kommun erbjuder det. Tips: Undvik matsvinn genom att frysa in rester eller laga nya rätter av överbliven julmat, exempelvis pyttipanna eller gratänger.
Har du använt marschaller, värmeljus eller stearinljus för att skapa julstämning? Lämna tomma metallkoppar från marschaller i metallåtervinningen. Om det finns kvar stearin eller paraffin ska det slängas som restavfall eftersom de inte kan återvinnas. På vissa återvinningscentraler finns särskilda platser för att ta emot stearin. I annat fall kan man spara stumparna från kronljusen för att använda till att göra nya ljus, eller tillverka eldtändningskit för vedspisen eller öppna spisen.
Värmeljus ska sorteras som metallskrot på en återvinningscentral, eftersom de inte räknas som en förpackning. Vekeshållaren och metallkoppen ska separeras från varandra, eftersom det är två olika metaller. Vekeshållaren är magnetisk och hamnar med stålskrotet. Sitter de ihop följer även aluminiumdelen med och förbränns med stålet.
Använda tomtebloss slängs som restavfall eller brännbart restavfall, eftersom de ofta har metallbeläggningar som inte går att återvinna. Se till att de är helt avsvalnade innan du slänger dem, skriver Håll Sverige rent.
Mossan i adventsljuset eller andra dekorationer ska sorteras som restavfall och läggas i soppåsen.
Överblivna fyrverkeripjäser ska lämnas till Polisen, skriver Ketslopp sydost.