Går det att odla ätbara musslor mitt i staden? Under två års tid har omkring 60 kolonister odlat blåmusslor på prov i Helsingborgs hamn tillsammans med kommunen, och nu ska de driva odlingen vidare på egen hand.
När hamnar byggs får marina livsmiljöer nära strandkanten ofta stå tillbaka. Men går det att förena hamnmiljön med marint liv? Det utforskar projektgruppen kallad Havskoloni som sedan 2023 har odlat blåmusslor i Oceanhamnen i centrala Helsingborg. Målen har varit att gynna livet under ytan och att öka människors engagemang i havsmiljön.
– Havskolonin har gett oss både ny kunskap om havsmiljön och berättelser om hur människor och stad kan skapa något hållbart tillsammans, säger Annelie Eckeskog, projektledare och marinbiolog på miljöförvaltningen.
Pilotprojektet Havskoloni startades som ett samarbete mellan Helsingborgs kommun och intresserade invånare, där kommunen stod för byggnationen av flotten där musslorna odlas, och landgång med mera, medan kolonisterna har skött driften, det vill säga att ta hand om musslorna.

Odlingen går till så att blåmusslans larver fäster i band som hänger från flotten och flyttas sedan vidare till ”nätstrumpor” med olika maskstorlek vartefter de växer sig större. Till skillnad från en kolonilott på land krävs varken vattning eller gödsling. Musslorna får sin föda genom att filtrera vatten och fånga växtplankton.
Havskolonier finns även i Kivik och Göteborg, som Landets Fria tidigare berättat om, men pilotprojektet i Helsinborg är det första som är beläget mitt i en stadshamn.
Invånarna tar över
Inom kort sker första skörden, och musslorna har visat sig trivas i Helsingsborgs hamn, enligt Annelie Eckeskog.
– Det har gått bättre än vad vi hade förväntat oss. Musslorna har vuxit bra och framförallt så har rekryteringen av mussellarver varit bra så vi har fått bra föryngring av musslor och har nu en bra blandning av musslor i olika storlekar vilket ger bra förutsättningar för att kunna skörda kontinuerligt.

Musslor renar vatten från miljögifter, och före skörd är de provtagna för e-colibakterier och toxiner. Nivåerna har legat under gränsvärdena, enligt Annelie Eckeskog.
– Platsen för musselodlingen har bland annat valts då det är bra vattencirkulation och det släpps inte ut något dagvatten här. Vad gäller vattenkvaliteten så är det en av stadens bästa.
Från årsskiftet ska kolonisterna sköta driften av musselodlingen på egen hand.
Vad blir skillnaden?
– Det som kommer ske nu är att havskolonisterna tar över hela ansvaret för havskolonin och håller just nu på att bilda en förening. Havskolonin kommer att fungera likt en koloni på land. Man skulle kunna se det som att staden tar nästa steg i att levandegöra stadens marina urbana miljöer.
Blåmusslor och miljö
Blåmusslor gör stor nytta för havsmiljön, som föda för många djur, deras filtrering bidrar till klarare vatten och skapar möjlighet för tång och ålgräs att växa. De kan minska övergödning och filtrera bort miljögifter.
WWF:s Fiskguiden ger grönt ljus för att äta odlade blåmusslor men avråder från trålfångade musslor.
Musslor har enkla nervsystem och saknar hjärna vilket gör det osannolikt att de har medvetande och kan uppleva smärta på samma sätt som ryggradsdjur.
Havet.nu, WWF, Djurens rätt