Startsida - Nyheter

Radar

Kor och hönor ska ingå i livsmedelsberedskapen

kossor inomhus

FOI har fått 60 miljoner kronor för att bilda ett kunskapscentrum för livsmedelsberedskap. Detta för att säkra livsmedelsförsörjning i en krissituation och för att skydda djuren som producerar mjölk, ägg och kött.

Livsmedelförsörjningen är utsatt i händelse av krig och miljökatastrofer orsakade av klimatförändringarna. Sverige är även sårbart när det uppstår problem med det internationella handelssystemet där matvaror vi är beroende av inte kan levereras eller stoppas på grund av geopolitiska spänningar.

Det är några av farhågorna som ligger bakom beslutet att låta Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) leda ett arbete med att bygga upp ett kunskapscentrum för livsmedelsberedskap, vilket ska fungera som ett slags skyddssystem kring livsmedelsförsörjningen, menar FOI.

– Vår forskning syftar till att bygga förmåga att upptäcka och hantera antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen i alla led, från den enskilde lantbrukaren och livsmedelsföretagaren till kommuner och myndigheter, säger forskaren Camilla Eriksson vid FOI som leder det nya kunskapscentrumet, i ett pressmeddelande.

Fyra huvudspår

FOI ser flera olika scenarior där det kan finnas ”antagonistiska hot mot livsmedelsförsörjningen” och vill därför stärka landets förmåga att avskräcka, upptäcka och hantera dessa hot.

Förutom FOI kommer Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och Jordbruksverket samarbeta för att bilda kunskapscentret kallat Food Defence Research Centre.

Pengarna, totalt 60 miljoner kronor i forskningsmedel, kommer från Formas, som är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling.

Kunskapscentrumet kommer att fokusera på fyra huvudspår som svar på olika typer av krigsföring: kemisk, biologisk, ekonomisk och informationskrigföring. Genom centrumet grundas ett nytt partnerskap mellan försvars-, jordbruks- och veterinärmedicinsk forskning samt mellan de myndigheter som ansvarar för olika delar av livsmedelsberedskapen, skriver FOI.

Skydda kossor och höns

Det blir SVA, som tilldelas ansvaret att säkra livsmedelsförsörjningen från lantbrukets djur och se till att skydda de djur som producerar ger oss mjölk, ägg och kött.

Det vanligaste hotet mot dessa djur är vanligtvis smittor och andra naturliga orsaker, men SVA beaktar även risken med att någon sprider smittämne eller giftig substanser medvetet. Myndigheten planerar att förfina sina kemiska och mikrobiologiska metoder.

Enligt Karin Artursson har det internationellt skett ett antal attacker mot livsmedelsproduktionen. Foto:Göran Ekeberg/Addlight/SVA

– Vi jobbar med olika analysmetoder för att ta reda på varför djur blir sjuka, men om det också kan föras vidare till människor. Det är för att avgöra om det är naturliga orsaker eller om det är en medveten handling bakom, säger Karin Artursson, vetenskaplig chef på SVA, till Landets fria.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har arbetet på SVA varit i förändring med en allt större del som handlar om beredskap. Regeringen har tillfört SVA mer statsmedel för detta, men Karin Artursson anser inte att det skulle påverka SVA:s andra ansvarsområden.

– Vi är ju en myndighet i totalförsvaret och har ansvar inom livsmedelssektorn, hela vår verksamhet är mycket mer inriktat på beredskapen idag. Med ett förändrat säkerhetsläget i världen har SVA redan vidtagit åtgärder, Karin Artursson.

Hon tillägger:

– Det nya kunskapscentret kommer inte vara en fysisk plats på så sätt, men bestå av att experter möts och samarbetar över myndighetsgränserna så att många spännande kunskapsutbyten kan uppstå.

Beredskapsstöd för lantbruket

I november skickade SVA ut en broschyr (Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare) som en del av ett nytt beredskapsstöd till aktörer inom lantbruket, något som Landets fria har rapporterat om tidigare.

– Broschyren riktar sig direkt till de som producerar våra livsmedel och är tänkt att kunna användas på gårdarna. I den finns exempelvis checklistor över möjliga förberedelser och förslag på insatser att göra ihop med grannarna. Det handlar om ett sätt att tänka, men även om praktisk handling, säger Hugo Malm.

Projektets mål under uppdraget

Under fyra år ska centrumet uppnå bland annat följande mål:

Ta fram banbrytande analysmetoder för att kunna upptäcka och hantera attacker med biologiska och kemiska ämnen i olika delar av livsmedelskedjan.

Ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationspåverkan riktad mot livsmedelskedjan i syfte att skada Sveriges livsmedelsförsörjning.

Formulera policyråd för beslutsfattare som stöd i arbetet med att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.

Genomföra övningar för att utveckla olika aktörers förmåga att hantera hot mot livsmedelskedjan.

FOI

Fakta om centrumbildningen

Centrumbildningen har den 27 november beviljats forskningsmedel av Formas om 15 miljoner kronor per år under fyra år för att bygga det nya kunskapscentrumet Food Defence Research Centre, som kommer att ha sitt säte vid FOI.

Den totala verksamhetsbudgeten beräknas till drygt 76 miljonor kronor. De enskilt största medfinansiärerna är Livsmedelsverket och Jordbruksverket som finansierar sitt eget deltagande i kunskapscentret.

I partnerskapet ingår:

FOI som bidrar med forskning inom samtliga valda spår. Forskare från avdelningarna Försvarsanalys och CBRN-skydd och säkerhet medverkar i centrumbildningen. Centrumets koordinator och kommunikatör är placerade vid FOI.

SLU som bidrar med forskning inom biologisk och kemisk krigföring med expertis om patogener, livsmedelssäkerhet, riskbedömning och övervakningsmetodik.

SVA som bidrar med forskning inom kemisk och biologisk krigföring med expertis om diagnostik, djursjukdomar och övervakningsmetodik. SVA bidrar också till arbetet med att värdera nyttan av de resultat forskningen ger för totalförsvars­planeringen samt leda arbetet med att organisera övningar för livsmedelssektorn.

Livsmedelsverket som bidrar med forskning och laborativt arbete inom kemisk krigföring och till att värdera nyttan och omsätta resultat från forskningen i totalförsvarsplaneringen.

Jordbruksverket som bidrar med analys och data inom ekonomisk krigföring samt till att värdera nyttan och omsätta resultat från forskningen i totalförsvarsplaneringen.

Till kunskapscentrets knyts även ett behovsägarråd med representanter från näringslivet och offentliga aktörer såsom kommuner, länsstyrelser och nationella myndigheter.

FOI
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV