Länsstyrelsen i Västernorrland har beslutat att inrätta sex nya naturreservat, bland annat ett i Nedre Mjällådalen i Timrå kommun.
– Det är fantastiska nyheter, säger Sofia Lundell, som har varit engagerad i att skydda naturområdet länge.
Det är sex naturområden som länsstyrelsen anser så pass värdefulla att den nu har beslutat att inrätta dessa i naturreservat, Rörmyranskogen och Tängstaskogen i Sollefteå kommun, Rudtjärnberget i Kramfors kommun, Nedre Mjällådalen i Timrå kommun samt Styggberget och Djup-Hortenskogarna i Ånge kommun.
– Syftet med de nya områdesskydden är att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer. Mer specifikt så rör det sig om ett skogs- och myrmosaikområde, brandpräglade barrnaturskogar, gamla grannaturskogar samt värdefulla vattendrag säger Pernilla Hansson, reservatsbildare vid Länsstyrelsen Västernorrland, i ett pressmeddelande.
Dessutom beslutades det att inrätta ett biotopskyddsområdet Viskansbäcken i Sundsvalls kommun.
Värdefulla miljöer
Naturreservatet i Nedre Mjällådalen är ett cirka 130 hektar stort område som är mycket likt Mjällådalens naturreservat, som bildades för två år sedan. Området har en säregen geologi och värdefulla strandmiljöer med förekomst av flera hotade arter, skriver Länsstyrelsen.
För många engagerade i Mjällådalen kommer beslutet som en glädjande nyhet. Redan 2009 gjordes en rad inventeringar av området av deltagare på Forskningsresan i naturvårdens utmarker och då rekommenderades att det fanns så pass höga naturvärden att det borde inrättas som naturreservat.
– Det är fantastiska nyheter. Engagemanget har varit stort för Mjällådalen och jag vet att många gläds med mig, säger Sofia Lundell, som var av arrangörerna för Forskningsresan vid Mjällådalen år 2009, till Skydda skogen.
En annan som var med och inventerade området var Elisabeth Nilsson, som beskrivs som en eldsjäl och grundare till Forskningsresan.
– Äntligen händer det! Det tog dock hela 24 år för området att bli naturreservat. Trots fortsatta inventeringar av både engagerade eldsjälar, artspecialister, Timrå kommun och SLU i mer än 15 år, gav jag till slut upp hoppet om att Mjällådalen skulle få ett skydd, säger hon till Skydda skogen.
Elisabeth Nilsson tillägger:
– Idag finns över 3 000 arter varav drygt 190 rödlistade rapporterade på Artportalen. Där finns till och med en ny art för vetenskapen, en liten violett skålsvamp som än så länge saknar ett svenskt namn.
Några av de nya naturreservaten i Västernorrland
Rörmyranskogens naturreservat består av 143 hektar och består av en mosaik av skogar, trädbevuxna myrar och öppna våtmarker. I reservatets norra del rinner vattendraget Sågån/ Kläppsjöbäcken, som är som utpekat som ett nationellt värdefullt vattendrag finns flodpärlmussla. Skogen är till största delen brandpräglad barrnaturskog, med många gamla tallar som är mellan 200 och 300 år gamla, men även ännu äldre tallar förekommer.
Styggberget och Djup-Hortenskogarna ligger i Ånge kommun, sydväst om Överturingen vid länsgränsen till Jämtland. Reservaten är 144 respektive 74 hektar stora och utgörs av starkt brandpräglade tallskogar, som visar spår mer än hundra skogsbränder med den äldsta så långt tillbaka som år 1151 och den senaste från mitten av 1970-talet.
Länsstyrelsen förordar att områdena ska fortsätta att vara brandpräglade och att åtgärder för att efterlikna vissa för tajgan typiska effekter av brand bör genomföras i reservaten.
Rudtjärnsberget består av lövrik grannaturskog och gammal hällmarkstallskog. I delar av området finns rikligt med död ved från gran och lövträd. I mitten av området finns en sänka med gamla träd, både gran, björk och asp och mycket död ved. Den döda veden gör att många ovanliga arter trivs till exempel vedsvampar som lappticka, rynkskinn, doftticka och stor aspticka.
Viskansbäcken är ett mindre, naturligt vattendrag med mycket höga naturvärden beläget utanför Stöde.
Länsstyrelsen Västernorrland