Startsida - Nyheter

Radar

Seniorerna fick fritidsgård med återbrukade möbler

bord med stolar

Malmgården, som vänder sig till 65-plussare i Sollentuna, har fått nytt möblemang. Inte riktigt helt nytt, eftersom en stor del av möblerna har återbrukats för att minska kostnaderna och sänka klimatavtrycket.

Att det går att tänka i nya spår när man renoverar och inreder en fritidsgård för seniorer, var något som kommunen, arkitekterna och återbruksföretaget Rekomo ville visa med Malmgården i Sollentuna utanför Stockholm.

Innan renoveringen fick besökarna komma med förslag och inspel på hur de ville ha sin fritidsgård, vad det gäller design, tillgänglighet och funktion. Ett önskemål var att det skulle bli en varm och välkomnande inredning, med sittplatser och utrymme för gemensamma aktiviteter.

Inredningens färgsättning har inspirerats av Carl Larsson-verket ”Flickan som väver röda guldband” som har lite dova och harmoniska pastellkulörer.

– Det är lätt att fastna i gamla hjulspår när man arbetar med upphandling för offentliga miljöer. Men Sollentuna kommun har verkligen vågat tänka utanför den berömda boxen, och visat på en vilja att bidra till ett mer cirkulärt förhållningssätt. I projektet med Malmgården har social och miljömässig hållbarhet fått gå hand i hand, utan att tumma på vare sig estetik eller funktion, säger Jonas Åström, VD på Rekomo, i ett pressmeddelande.

Slapp slänga

När projektet avslutades kunde det konstateras att över hälften av alla befintliga möbler på Malmgården kunde behållas i befintligt skick eller renoveras. Övriga möbler skänktes till andra liknande mötesplatser för seniorer i Sollentuna kommun. Detta för att undvika att behöva slänga fungerande möbler.

Det som köptes in nytt kom från återbruk, cirka en tredjedel, vilket ledde till att Malmgården lyckades nå en återbruksgrad om 86 procent, vilket ska motsvara en besparing av 3 239 kilo koldioxidekvivalenter, enligt Rekomo.

– Återbruk var vår högsta gemensamma prioritet i projektet, och det var alltid det vi utgick ifrån. Därför var det första vi gjorde att inventera i lokalerna: vad kan vi återbruka ur befintligt bestånd, och vad behöver vi köpa in begagnat från Rekomo? Genom såväl funktionella som estetiska förbättringar, genom återbruk, har vi kunnat förvandla Malmgården till en plats som främjar gemenskap bland seniorer i området, säger Lotta Löfgren, inredningsarkitekt på företaget Ljusrum, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV