Startsida - Nyheter

Radar

Sveriges miljöprovbank firar 60 år

Sara Danielsson.

I Naturhistoriska riksmuseets källare finns nedfrysta prover från fåglar, fiskar och däggdjur i vad som utgör Europas äldsta miljöprovbank. Sveriges miljöprovbank firar i år 60 år och dess prover är viktiga för att granska hur miljögifters utbredning har utvecklats över tid, och bidra till reglering av gifter. 

Det äldsta provet i Naturhistoriska riksmuseets källare kommer från en brunbjörn. Brunbjörnen hade dött efter en trafikolycka med ett tåg, och blev 1964 det första provet att ingå i Sveriges miljöprovbank som startade samma år. 

Sveriges miljöprovbank är Europas äldsta och firar alltså 60 år i år och den beskrivs som viktig för att förstå och övervaka miljögifter i landet. Med hjälp av de nu sammanlagt 400 000 proverna av fåglar, fiskar och däggdjur kan forskare både upptäcka miljögifter och undersöka vilka konsekvenser de har och har haft. Resultaten kan sedan ligga till grund för hårdare reglering av gifter. 

Miljöövervakningens tidsmaskin

Miljöprovbanken beskrivs som något av en tidsmaskin för miljöövervakningen. Detta då prover från en och samma djurart ofta samlas in under många år och forskare därmed kan följa hur hur halterna av ett miljögift har förändrats över tid. 

– Men lika viktigt är att vi med bibehållen kvalitet och omfattning kan fortsätta samla prover framöver.  Vi vet ju inte alltid i dag vilka ämnen vi kommer att behöva leta efter i framtiden, säger Sara Danielsson, intendent på Enheten för miljöövervakning på Naturhistoriska riksmuseet.

Ett exempel på hur miljöprovbanken kan spela roll är när man i början av 2000-talet ville undersöka PFAS-ämnet PFOS utbredning. PFOS kan inte brytas ned i naturen utan ansamlas över tid, och ämnet förs vidare i näringskedjan, samt från en generation till en annan. Hos människor kan långvarig exponering kopplas till ökad risk för leverproblem, störningar i sköldkörteln och kanske också för cancer. 

Under tidigt 2000-tal undersökte forskare hur halterna av PFAS-ämnet PFOS hade stigit över tid, och upptäckte att det hade blivit 30 gånger högre på 30 år. 2009 förbjöds PFOS genom Stockholmskonventionen. Grafik: Lotta Grönkvist Albinsson

Stigande halter upptäcktes 

För att undersöka hur PFOS påverkar naturen använde sig forskare av ägg från sjöfågeln sillgrissla. Eftersom det i miljöprovbanken finns ägg från sillgrisslan ända sedan tidigt 1970-tal hade forskarna möjlighet att få en längre tidsperiod för sina provtagningar. Resultatet visade att halterna av PFOS hade blivit 30 gånger högre på 30 år. PFOS förbjöds genom Stockholmskonventionen 2009, och hade dessförinnan reglerats inom EU 2006.  

– Vi sparar cirka 10 000 djurprover om året i miljöprovbanken. Men det gör att våra frysar kommer att vara fyllda om bara några år, säger Sara Danielsson som betonar vikten av investeringar för utbyggnad av frysutrymmena i banken liksom reservaggregat för elförsörjning så att proverna inte riskerar att förstöras vid strömavbrott:

– Vi vill ju att tidsserierna kan bevaras och fyllas på i minst 60 år till, säger Sara Danielsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV