Startsida - Nyheter

Intro

Naturens rättigheter 

Bella Frank.

Ett nytt FN-möte har kommit och gått utan större framgång för klimatomställningen. Å ena sidan vet vi om att klimatförändringarnas konsekvenser redan sker här och nu men å andra sidan har vi inte mäktat med att förändra vårt samhälle i en hållbar riktning. Ekopedagogerna Ingrid Berg och Niklas Berg menar att detta speglar en lärandekris. De anser att vi människor behöver lära om för att få till ett paradigmskifte när det gäller vår relation till resten av naturen, och att lagstiftade rättigheter för ekosystem och arter är ett sätt att komma vidare.

– Naturens rättigheter är en vision som kan frigöra handling i nuet. Samtidigt är idén redan juridisk praktik i många länder, tack vare en bred internationell rörelse. Framför allt för den med sig nytt lärande som kan möjliggöra ett paradigmskifte, säger Ingrid Berg i veckans Samtal

Under COP29 kom länderna fram till en ökad klimatfinansiering från de rikare länderna till de fattigare, men summan om 300 miljarder amerikanska dollar årligen ligger ändå långt under de 1 300 miljarder dollar som utvecklingsländer anser behövs. 

– Resultatet är en besvikelse för fattiga och utsatta länder och människor som drabbas hårt av klimatförändringarna. 300 miljarder dollar är långt ifrån tillräckligt för att hantera de utmaningar som de står inför. Men det är ändå viktigt att det blev ett beslut om klimatfinansiering, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén som har varit på plats i Baku under COP29 för organisationens räkning. 

I veckans nummer kan du också läsa om hur landet vi föds i och bostadsorten vi bor i samt kön kan spela roll för vilka kemikalier som finns i kroppen. Det visar en ny studie som ingår i Sebastian Pinedas doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet:

– De ojämlikheter i exponering vi upptäcker behöver åtgärdas om vi ska kunna nå FN:s hållbarhetsmål om jämställdhet inom och mellan länder, och jämställdhet mellan könen, säger Sebastian Pineda som har använt sig av kemiska analyser av blod- och urinprover från Livsmedelsverkets projekt Riksmaten ungdom.

Dessutom skriver Valdemar Möller om en angiveriutredning som visserligen togs emot med viss lättnad men ändå är skäl för oro, och Jian Millington skriver om hur elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar slås ut i inkluderingens namn.

PS. Detta är sista veckan som jag är tf chefredaktör för Landets Fria Tidning på ett tag, och jag lämnar över rodret i Peter Al Fakirs trygga händer.

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV