En kommission kopplad till den vetenskapliga tidskriften Lancet ska minska självskadebeteendet i världen genom ett tolvpunktsprogram.
– Urfolk påverkas globalt sett oproportionerligt mycket av självskadebeteende, säger Petter Stoor från Umeå universitet som fokuserar på förebyggande arbete bland världens urfolk.
Det är ett stort folkhälsoproblem att människor mår så dåligt att de självskadar sig. Globalt beräknas 14 miljoner drabbas av självskador årligen, vilket är 60 fall per 100 000 invånare. Då det ofta är förknippat med skam att skada sig själv räknar forskare med att mörkertalet är stort, samt att det finns risk att personer som självskadar sig kan gå vidare till att försöka ta sitt liv. Bland de grupper som är mest utsatta finns unga, och urfolk.
– Urfolk påverkas globalt sett oproportionerligt mycket av självskadebeteende, där sociala faktorer som fattigdom och utbildning spelar en betydande roll, säger Jon Petter Stoor, forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa och deltagare i kommissionen, i ett pressmeddelande.
Bekämpningsmedel för att förgifta sig
Ett vanligt sätt för självskadande beteende i låg- och medelinkomstländer är att dricka bekämpningsmedel för att på så sätt förgifta sig själv. Det är också ett självskadebeteende som har en hög dödlighet.
Enligt forskning spelar flera olika sociala och psykologiska faktorer in för den som självskadar sig, men mycket kunskap saknas ännu – bland annat finns det oklarheter om vilken roll den sociala kontexten visavi individuella faktorer spelar.
Helhetssyn i preventiva arbetet viktig
Lancet-kommissionen har tagit fram tolv punkter som ska hjälpa människor med ett självskadebeteende att förändra sina liv. Det handlar om ett holistiskt tillvägagångssätt där fokus inte bara ligger på den enskilda individen utan också ser på vilka orsaker som går att söka på samhällsnivå, stärka data om självskador och att bidra till finansiering av forskning i låg- och medelinkomstländer. Dessutom ska kommissionen stärka urfolks självbestämmande.
– Vi lyfter dessutom sex principer för förebyggande i urfolkssamhällen kopplade till tre systemnivåer, nämligen betydelsen av självbestämmande, friska samhällen och blomstrande kulturer. Effektiva strategier bör vara lokalt ledda och kulturellt lämpliga ur urfolksperspektiv för att motverka självskadebeteende, säger Jon Petter Stoor som presenterar sin rapport Should i stay or should i go? – suicide prevention in Sápmi in an existential perspective under kommissionens konferens som går av stapeln i veckan – den 12–13 november i norska Tromsö.
Lancet-kommissionen om självskadebeteende
Kommissionen jobbar med att ta fram rekommendationer för att minska självskadebeteendet i världen. Självskador är ett global folkhälsoproblem med 14 miljoner drabbade årligen.
Bland de tolv rekommendationer som Lancet-kommissionen lägger fram finns flera rekommendationer för regeringar och beslutsfattare:
Helhetssyn – regeringar bör ha en helhetssyn för att hantera eventuella bakomliggande faktorer som exempelvis fattigdom eller samhälleliga drivkrafter.
Avkriminalisering – i de länder där det är straffbart att skada sig själv bör detta avkriminaliseras.
Prioritering av låg- och medelinkomstländer – dessa länder bör prioriteras och förbud mot bekämpningsmedel bör införas då dessa kan användas för att förgiftning i självskadebeteende, som dessutom har hög dödlighet.
Urfolk – urfolk är särskilt utsatta och för att jobba med strategier för att förebygga självskador bör självbestämmande prioriteras liksom att kulturellt anpassa insatserna.