Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna anmäler regeringen till EU-kommissionen för att bryta mot unionens klimatlagstiftning.
– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall.
Enligt Naturskyddsföreningen och Miljöjuristerna, en förening av unga jurister, har regeringen inga svar på hur landet ska nå målen som ingår i EU:s nationella energi- och klimatplan som alla medlemsstater måste presentera. Därför anmälde organisationerna regeringen till EU-kommissionen i förra veckan. Anmälan sker samtidigt som miljöorganisationer i andra EU-länder anmäler sina respektive regeringar.
– När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall.
”EU:s mål är lågt satta”
Bland målen ingår minskade koldioxidutsläpp med hjälp av kolinlagring i skog och mark, effektivisering av energianvändningen, minskade utsläpp av växthusgaser, och öka andelen av förnybar energi.
– Sverige och andra rika EU-länder har höga utsläpp, både historiskt och nu, och har därför en juridisk skyldighet att vidta extra ambitiösa klimatåtgärder. EU:s klimatmål är lågt satta och otillräckliga utifrån ett rättviseperspektiv. Ändå lyckas inte Sverige leva upp till dem. Det är katastrofalt, säger Ida Edling från Miljöjuristerna.
Tvärtemot minskade utsläpp som EU kräver anser organisationerna att den svenska politiken leder till mer utsläpp.
– Regeringens klimatpolitik leder till att klimatutsläppen ökar i Sverige. Det syns tydligt i Sveriges klimat- och energiplan. Därför vill vi uppmärksamma EU-kommissionen på detta. Det är ett uppenbart brott mot EU-lagstiftningen, säger Beatrice Rindevall.
Kan tvingas böta
Om EU i en översyn av den svenska klimatpolitiken kommer fram till samma slutsats – att den strider mot EU-lagstiftning kan en rättsprocess komma att inledas, om Sverige inte rättar till de punkter som EU anser är nödvändiga.
Går det så långt att Sverige skulle fällas kan regeringen tvingas vidta åtgärder och annars riskera höga böter.
– Anmälan kan leda till att Sverige till slut börjar följa EU:s klimatlagstiftning. Det innebär både att minska utsläpp och att skydda mer skog och annan natur, säger Ida Edling.