Startsida - Nyheter

Intro

Klimatkris och krisinsikt

Bella Frank.

I samband med att COP29 inleddes i måndags publicerade Meteorologiska världsorganisationen (WMO) sin nya rapport där man varnar för att den senaste tioårsperioden kommer att vara det varmaste decenniet som någonsin uppmätts globalt. I rapporten lyfts också det faktum att halten växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka och därmed fortsätter också den globala uppvärmingen.

– Det är viktigt att förstå att varje del av en grad spelar roll. Oavsett om det handlar om en nivå under eller över 1,5°C uppvärmning, så kommer varje ytterligare temperaturökning leda till ökade extremer, effekter och risker, säger Celeste Saulo, WMO:s generalsekreterare.

På COP29 behandlas bland annat finansieringsfrågor, där rika länder uppmanas ta sitt ansvar för de stora utsläpp man orsakar och har orsakat genom att bland annat fördela pengar till fattigare länder som ofta drabbas hårdast av klimatförändringarna. 

– Nuvarande mål innebär att rika länder ska bidra med minst 100 miljarder dollar årligen i klimatfinansiering, ett mål som länderna haft svårt att fullt ut leva upp till, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

Att äldre är särskilt utsatta för värmeböljor, som blir vanligare och värre i och med klimatförändringarna, har länge varit känt. 2021 hänvisade FN:s klimatpanel IPCC till att de flesta som dog under en värmebölja i Europa 2003 var äldre människor. En ny studie från Karolinska institutet visar att äldre personer har sämre motståndskraft mot värme än andra grupper, och riskerar att drabbas av sjukdomsfall när värmen stiger. När salthalterna i blodet sjunker kan så kallad hyponatremi uppstå, och risken för allvarlig hyponatremi uppskattas vara tio gånger större bland personer som är 80 år eller äldre. 

– Våra resultat visar att risken för allvarlig hyponatremi är stabil mellan 10 minusgrader och 15 plusgrader, men ökar kraftigt vid temperaturer över 20 grader, säger Issa Issa, läkare och doktorand vid Södersjukhuset och Karolinska institutet.

I veckans nummer kan du också läsa samtal med konstnärer som behandlar klimatkris och krisinsikt i två utställningar. Valdemar Möller har intervjuat bland andra Åsa Elmstam och Petronella Eriksson som betonar att kriser går hand i hand och går att koppla till vår exploatering av fattigare länder:

– Om du inte känner till hur en skog ska se ut så är det lätt att gå på skogsindustrins info om att det aldrig har funnits så mycket skog som just nu, trots att vi i själva verket har huggit ner nästan all naturlig skog och istället planterat granar på ängsmarker, säger Petronella Eriksson

I sin krönika skriver Gurgîn Bakircioglu att konsumismen är den svenska statsreligionen, som också årligen skördar många liv, och Malin Bergendal uppmanar till större uppmärksamhet för integritetsfrågorna i sin ledare. 

Detta och mycket mer i dagens nummer!

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV