Startsida - Nyheter

Radar

Högre kostnader för Rusta och matcha men inte bättre resultat

Söka jobb.

Rusta och matcha som infördes efter att Arbetsförmedlingen började privatiseras 2019 har dyrare insatser men har inte lett till att fler fått jobb eller börjat studera. Det visar en ny rapport från IFAU.

Rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) visar att förändringen av Arbetsförmedlingen som ledde till att tjänsten Rusta och matcha infördes 2020 kostar mer men har inte lett till att fler fått jobb eller börjat studera. 

Rapportförfattarna menar att deras resultat stöder tidigare internationell forskning som visar att det ”inte finns någon skillnad i hur snabbt privata och offentliga utförare får arbetssökande i jobb.” 

– Eftersom den fristående arbetsförmedlingen inom Rusta och matcha kostade mer, kunde man förvänta sig att fler skulle lämna arbetslösheten. Men det ser vi inte, säger Johan Vikström som är en av rapportförfattarna

Dyrare insatser

Rusta och matcha innebar en utökning och vidareutveckling av en tjänst där fristående leverantörer hjälper den arbetssökande. IFAU-rapporten pekar på att arbetssökande inom Rusta och matcha har fått dyrare och fler insatser än de som var kvar på Arbetsförmedlingen som fick mer begränsade insatser. 

Leverantörerna inom Rusta och matcha har dels fått en grundersättning för varje deltagare som hänvisats till dem, dels en resultatersättning när en arbetssökande har fått varaktigt arbete eller började studera. Enligt rapporten lyckades inte arbetssökande som Rusta och matcha fick mer pengar för bättre på arbetsmarknaden. 

Rapportförfattarna drar därför slutsatsen att den typen av ersättningsmodell inte fungerar fullt ut Å andra sidan fanns mer positiva resultat i de fall leverantörer hade en högre resultatersättning och en lägre grundersättning. 

Rapportförfattarna fann inte bevis för att Rusta och matcha skulle fungera bättre för vissa grupper, varken för män eller kvinnor, eller för personer födda i olika delar av världen.

Del av Januariavtalet 

Underlaget till rapporten är en randomiserad studie där en grupp slumpmässigt anvisade till Rusta och matcha jämfördes med en kontrollgrupp som fick annat stöd av Arbetsförmedlingen.

Det var den tidigare regeringen som i Januariavtalet 2019 kom fram till en privatisering av Arbetsförmedlingen efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiett, Liberalerna och Miljöpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV