60 procent av svenskarna vill öka takten för ett fossilfritt samhälle, och 77 procent är oroade över klimatförändringarna. Det visar en ny undersökning av forskningsprogrammet Fairtrans som leds av Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.
Över 5 000 personer har tillfrågats i den nya undersökningen och av dem svarar en stor majoritet – 80 procent – att de har god tilltro till forskares kunskap om klimatförändringarna och vilka konsekvenser dessa orsakar. Det framkommer i en enkätundersökning som forskningsprogrammet Fairtrans lät Skop göra förra året.
88 procent svarar att klimatförändringarna medför negativa konsekvenser för både samhälle och miljö och 77 procent oroar sig för klimatförändringarnas konsekvenser. I undersökningen svarar också en majoritet, 61 procent, att klimatomställningen till ett fossilfritt samhälle kommer att bli dyr och ”innebära stora uppoffringar”.
Vill se snabbare omställning
Samtidigt svarar 71 procent att omställningen också innebär möjligheter för samhället som också kan skapa nya arbetstillfällen. Och en majoritet, drygt 60 procent, vill dessutom att omställningen ska gå snabbare. De svarar att Sveriges klimatmål om att uppnå klimatneutralitet till år 2045 bör skärpas så att målet nås tidigare.
På påståendet att låga bränslepriser är viktigare än att satsa på klimatomställningen är svaret ett tydligt nej. 57,8 procent vill inte att politikerna gör en sådan prioritering, 22,6 procent svarar att de är neutrala till påståendet. 19,5 procent svarar att de vill att politikerna satsar på lägre bränslepriser framför en satsning på ett fossilfritt samhälle.
Utmaningar och lösningar
Fairtrans skriver i sin slutsats att undersökningen visar att svenskarna har en förståelse för att klimatomställningen både erbjuder utmaningar och lösningar, att den kommer att bli kostsam men också skapa nya jobb. Man konstaterar att det är ”en klimatpolitisk fråga att motverka konflikter mellan olika samhällsmål, och att stimulera synergier när åtgärder genomförs.”
Fairtrans leds av Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet, och projektets syfte är att underlätta och snabba på en rättvis omställning till ett fossilfritt samhälle. Inom projektet samarbetar forskare och civilsamhället för att utveckla strategier och förslag som kan säkra såväl social trygghet som klimatmål.
Fairtrans undersökning
Undersökningen från forskningsprogrammet Fairtrans utfördes av Skop mellan den 25 april och 8 september 2023.
Undersökningen baserades på ett slumpmässigt urval från befolkningsregistret. 5 280 personer svarade på undersökningen, och resultaten är representativa för Sverige.
Fairtrans leds från Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.
Undersökningen visar att 77 procent av svenskarna är oroade över klimatförändringarna och konsekvenserna av dem.
60 procent vill öka takten för Sveriges klimatmål om ett fossilfritt samhälle.
Nästan 58 procent motsätter sig att politiker prioriterar låga bränslepriser framför satsningar på klimatomställningen.