Startsida - Nyheter

Radar

Center för rättvis omställning tar emot hållbarhetspris i Göteborg

Giulia Laganá och Diana Junquera Curiel från Just Transition Centre.

På fredag delas Win Win Gothenburg Sustainability Award ut till fackliga Just Transition Centre som jobbar för att den globala arbetarrörelsen ska ha en plats vid bordet när den gröna omställningen diskuteras och förhandlas. 
– Vi behöver samverkan för att hitta gemensamma lösningar, säger Win Win Awards verksamhetschef Sara Larsson till Landets Fria.

Nobelveckan är över för i år men nu pågår hållbarhetsveckan i Göteborg. Hållbarhet har tagit allt större plats i staden under vecka 42 sedan priset Win Win Gothenburg Sustainability Award etablerades för snart 25 år sedan. Under åren har priset gått till såväl kända och okända personer och organisationer, som Krav, Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Varje år väljer Win Win Award ett särskilt tema, och temat för årets pris har varit inkluderande omställning.

– Inkluderande omställning är ett spännande tema för oss, vi är inne i ett momentum just nu där vi håller på med omställningen av så många stora tunga branscher. Hur gör vi det på ett sätt där vi får med oss människor på riktigt och inte bygger in ett motstånd i omställningen? Vem har verktyg, metoder, processer och modeller som gör att det här kommer att fungera, säger Sara Larsson när hon förklarar hur prisjuryn har resonerat i sitt val av årets pristagare. 

Alla arbetstagares rätt till en plats vid bordet

Just Transition Centre har etablerats av Internationella fackliga samorganisationens (Ituc) och Win Win Award beskriver centret som en ”fyrbåk för konkret handling” i en värld där diskussionerna ofta ”förblir abstrakta”. Centret grundades av Ituc 2016 i syfte att stärka arbetarrörelsens röst och inflytande i den gröna omställningen, sida vid sida med fackföreningar, arbetsgivare och regeringar. Win Win Award skriver att centret möjliggör processer där både social rättvisa och hållbarhet för miljön står i fokus och bidrar ”till en omställning som tar hänsyn till både människors välmående och planetens gränser”.

– De jobbar för att säkerställa att deras 200 miljoner medlemmar, eller egentligen alla arbetstagares rätt och möjligheter till en plats vid bordet när man planerar och genomför den gröna omställningen över hela världen. De har spännande exempel i hur de har jobbat över hela världen, säger Sara Larsson och förklarar att centrets chefer Giulia Laganá och Diana Junquera Curiel besöker Sverige och Göteborg i veckan.

– På fredagskvällen tar de emot priset på börsen och håller sitt pristal där de kommer att berätta mer om sitt inspirerande arbete.

Sara Larsson är verksamhetschef för Win Win Gothenburg Sustainability Award och berättar att nästa års tema kommer att presenteras i slutet av fredagens galakväll. Foto: Pressbild/Win Win Award

Priset grundades för snart 25 år sedan

Nästa år fyller Win Win Award 25 år. Det var finansprofilen Carl Bennet, socialdemokraten Göran Johansson och biologen och författaren Stefan Edman som i början av 2000-talet diskuterade införandet av ett miljöpris och föreslog för Nobelstiftelsen att det skulle vara ett Nobelpris i miljö. Stiftelsen hänvisade till sina stadgar som förhindrar andra priser än de som redan finns, men uppmuntrade Göteborgstrion att instifta ett eget pris.

– Och så gjorde de det vilket är jätteroligt. Sedan har vi bytt namn på vägen från Göteborgs internationella miljöpris till Win Win Gothenburg Sustainability Award, det är ju ett internationellt pris så då är det ju mer logiskt att ha ett internationellt namn, säger Sara Larsson.

Natur og Ungdom tar emot Youth Award

Under fredagskvällen kommer också ett pris för unga, Win Win Youth Award, att delas ut för sjunde gången. Priset går till norska Natur og Ungdom som får priset för att de med mer än 5 300 medlemmar i åldrarna 13–25 år jobbar med att ge unga en röst och möjlighet att påverka, och för att jobba mot en mer hållbar värld.  Natur og Ungdom gjorde i mars 2023 gemensam sak med norska oljearbetare och facket Industriaksjonen i lanseringen av De tio budorden för en grön industri.

Win Win Award lyfter det faktum att miljörörelsen och arbetarrörelsen ofta har stått på olika sidor i klimatfrågan. I prismotiveringen skriver man att De tio budorden för en grön industri står för ”ett strålande exempel för hur, istället för att ge efter för en destruktiv polarisering, vi bör främja respektfull dialog och skapa nya allianser för en mer hållbar framtid”. Natur og Ungdom får också priset för att organisationen är en symbol för ungt ledarskap och utgör en drivkraft för förändring. 

Gytis Blaževičius från Natur og Ungdom som vinner Win Win Youth Award 2024. Foto: Frida Myklebu Stamdahl

Är det viktigt att främja den typen här typen av samarbeten inom ramen för inkluderande omställning?

– Ja, det är ju en av de sakerna som vi tycker har blivit allra tydligast för oss under det här året. Att vi behöver hitta samverkan. Vi ser så många exempel på polarisering i samhället i dag, och där det blir svårare att hitta gemensamma lösningar, säger Sara Larsson och fortsätter:

– Där är de också ett fantastiskt exempel i hur man faktiskt kan titta på vad är det gemensamma bästa för framtiden och hur kan vi hitta vägar dit från olika sektorer.

Samarbete med Stockholm Resilience Centre

Win Win Award tar alltid hjälp av en temaorganisation för att välja ut ett pristema. I år har de samarbetat med Stockholm Resilience Centre vars vice vetenskapschef Per Olsson också sitter i Win Win Awards jury. Han jobbar med frågorna både nationellt och internationellt och var en av dem som lyfte inkluderande omställning som förslag på tema för årets Win Win Award. 

– Det kändes klockrent. Vi har ett system i dag som på något sätt behöver dö, vi behöver fasa ut det på ett sätt som innebär någon slags värdighet för oss människor. Samtidigt får vi ju inte vänta, omställningen behöver ske, så vi behöver både gasa och bromsa samtidigt. Det är därför det här temat känns så oerhört relevant och aktuellt just i år, säger Sara Larsson som förklarar att det också avspeglas i mängden nomineringar i år. 

Win Win Award har tagit emot rekordmånga nomineringar, över 400, från 88 lika länder. I nomineringars syns också att mycket görs på temat, av allt från små gräsrotsrörelser, forskarsamhället och av ursprungsbefolkningar världen runt. I slutet av fredagens prisutdelning och galakväll kommer också nästa års pristema att avslöjas. Därefter är det fritt fram för alla att nominera sina kandidater fram till den 12 januari 2025.

Hållbarhet i fokus under hela veckan

Under hela veckan pågår också aktiviteter på temat hållbarhet i såväl Göteborg som i Västsverige. Bland annat Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland som pågår fram till den 20 oktober. Festivalen har samma tema som årets Win Win Award. 

– Vi försöker nå ut med många aktiviteter mot många olika målgrupper, vi försöker alltid engagera studenter, jobba tillsammans med politiker och med civilsamhällets olika studieförbund och organisationer som Naturskyddsföreningen, säger Sara Larsson och förklarar att det också att det finns en utställning på årets tema på deras samarbetshotell Radisson. 

Hur vill du och Win Win Award fortsätta att jobba med priset och med hållbarhet framåt?

– Vi siktar på att göra mycket saker lokalt här i Sverige men också på global nivå. Vi försöker binda ihop Göteborg och Sverige med världen i de här frågorna. Vi ser också att vi har ett folkbildningsuppdrag, och ett uppdrag att både öka kunskapen och engagemanget i de här frågorna. Genom priserna kan vi både belöna och stärka intresset, liksom att våra pristagare kan inspirera andra människor och organisationer till hållbara förändringar, säger Sara Larsson. 

Win Win Gothenburg Sustainability Award

Priset Win Win Gothenburg Sustainability Award delades ut för första gången år 2000.

Varje år väljer Win Win Award ett tema, i vars tecken priset delas ut. I år har temat varit inkluderande omställning.

Prispengarna på en miljon kronor går i år till Internationella fackliga samorganisationens center för rättvis omställning Just Transition Centre.

Just Transition Centres chefer Giulia Laganá och Diana Junquera Curiel besöker Sverige och Göteborg i veckan och tar under en galakväll emot priset på Börsen i Göteborg under fredagskvällen.

I slutet av kvällen kommer också nästa års tema att presenteras. Därefter är det öppet för alla att nominera sina kandidater för 2025 års pris fram till den 12 januari nästa år.

Priset hette från början Göteborgs internationella miljöpris men namnet Win Win Gothenburg Sustainability Award eftersom det är ett internationellt pris.

Win Win Youth Award har delats ut sedan 2018 och vinnare av det priset är norska Natur og ungdom.

Bland vinnarna finns bland andra den norska politikern Gro Harlem Brundtland som fick priset 2002, 2007 gick det till den tidigare vice-presidenten i USA, Al Gore, den svenska politikern Margot Wallström och den tidigare generalsekreteraren för FN, Kofi Annan, fick priset 2011.

2023: Det globala journalistnätverket Bellingcat och dess grundare Eliot Higgins. 2023 år tema var bekämpa desinformation

2022: Svenska Gårdsfisk. 2022 års tema var hållbart jordbruk.

2021: Den isländska visselblåsaren Jóhannes Stefánsson. 2021 års tema var anti-korruption.

2020: Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). 2020 års tema var biologisk mångfald.

Du kan läsa om alla vinnarna av Win Win Award på deras hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV