WWF:s senaste rapport Living planet 2024 visar på en dramatisk minskning av världens ryggradsdjur. De har minskat med 73 procent sedan 1970, något som hotar ekosystemens stabilitet.
Texten är skapad med hjälp av AI och granskad och redigerad av Landets Fria Tidning. Läs vår AI-policy här.
WWF:s expert Olle Forshed varnar för att minskningen av arter, som de afrikanska skogselefanterna, påverkar ekosystemen. I Gabon har till exempel elefantbeståndet i nationalparken Minkébé minskat med omkring 80 procent mellan 2004 och 2014, vilket har lett till förändringar i sammansättning av träd där, rapporterar Syre.
– När de försvinner så förändras artsammansättningen av träd, eftersom elefanterna äter frukter och sedan sprider ut fröna när de går runt i området. Den funktionen försvinner och det leder till en annan artsammansättning på sikt. De stora regnskogsträden som innehåller och binder mycket kol ersätts till stor del av andra, mer snabbväxande träd, säger Olle Forshed till Syre.
Viktigt ställa om matproduktionen
WWF betonar behovet av en samhällsomvandling för att skydda ekosystemen och där ingår en förändrad livsmedelsproduktion. Detta då den i dagsläget är den största boven bakom förlusten av livsmiljöer. Dessutom står den för över en fjärdedel av utsläppen av växthusgaser:
– Vi måste verkligen ställa om vår matproduktion till att bli mer hållbar, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF, och fortsätter:
– Företag och privatpersoner kan bidra, bland annat genom att verka för att konsumera mindre men bättre kött, till exempel mer naturbeteskött och ekologiskt producerad mat samt att minska matsvinnet. Det är jätteviktigt att minska den totala klimatpåverkan, även för den biologiska mångfalden.
Sen svensk plan inför COP 16
Hon menar att den svenska planen för att rädda biologisk mångfald inför COP 16 som går av stapeln i nästa vecka både är försenad och otillräcklig:
– De planer som har lämnats in är långt ifrån tillräckliga. Det finns brister både vad gäller beskrivna åtgärder och kring finansiering och hur man tänker hantera drivkrafterna bakom. De flesta länderna har inte ens lämnat in sina strategier, däribland Sverige, säger Åsa Ranung, rapporterar Syre.
Förlust av ryggradsdjur
Vartannat år publicerar Världsnaturfonden Living Planet Report, med fokus på tillståndet för världens ryggradsdjur.
Rapporten baseras på Living Planet Index (LPI), som tas fram av Zoological Society of London. I år ingår nästan 35 000 populationstrender av totalt 5 495 arter av vilda ryggradsdjur – fåglar, däggdjur, groddjur, reptiler och fiskararter. Årets index jämförs med uppgifter från 1970, sedan dess har indexet byggts ut med allt fler djurarter
Den starkaste nedgången av ryggradsdjur finns enligt rapporten i sötvattensekosystem (-85 procent), följt av landbaserade ekosystem (-69 procent) och därefter i marina ekosystem (-56 procent).
Minskningarna varierar i olika delar av världen. De största förlusterna har skett i Latinamerika och Karibien (-95 procent), Afrika (-76 procent) och Asien-Stillahavsområdet (-60 procent).
WWF Living planet report 2024