Startsida - Nyheter

Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Klädbytardagar under Green Action Week

Kläder på galgar.

Under den här veckan är det årets miljövänliga vecka, numera Green Action Week. I samband med det arrangeras olika evenemang för att uppmuntra till en hållbar konsumtion, bland annat genom klädbytardagar. Landets Fria tipsar om några av evenemangen.

I början av september uppmärksammade Naturskyddsföreningen att svenskars klädkonsumtion är ohållbar i rapporten Monstret i garderoben. Istället för att köpa i genomsnitt 25 nya klädesplagg per år som nu sker, bör vi handla högst fem nya plagg för att få konsumtionen på en hållbar nivå. Under vecka 40 har Naturskyddsföreningen sedan 1990 arrangerat Miljövänliga veckan som nu kallas Green Action Week. I samband med det arrangeras evenemang som klädbytardagar, föreläsningar och hjälp med att lappa och laga i hela Sverige, både denna vecka och kommande vecka.

– Klädindustrin ger enorma avtryck på både miljön och klimatet. Därför är det så roligt att det finns ett stort intresse ute i landet för klädbytardagar och andra evenemang, som både leder till mindre konsumtion och som också höjer medvetenheten om vår överkonsumtion av kläder, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och fortsätter:

– Det som kallas ”fast fashion” kan aldrig bli hållbart. Vi hoppas att det blir många människor som byter kläder med varandra och skaffar sig det de behöver utan att shoppa. Dagens massproduktion och masskonsumtion av billiga kläder av dålig kvalitet måste upphöra.

Klädbytardag 

Stad: Borlänge 

Om: Förnya din garderob helt gratis! Var med på vår klädbytardag! Har du också börjat tröttna på vårt slit- och slängsamhället? En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta.

De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Dessutom förlänger du livet på dina kläder och bidrar till en bättre miljö genom att minska resursanvändningen på vår ändliga planet. Länge leve kläderna!

Var: Liljegården, Equmeniakyrkan i Borlänge (strax intill nya Högskolecampus), Borganäsvägen 22

När: Den 5 oktober kl 10–14 (

Hur: Du lämnar in max 5 fina och rena plagg mellan kl 10 och 11:30. Fina accessoarer (till exempel väskor, schalar, med mera) och skor tas också emot. För varje plagg du lämnar (max 5) får du en bricka och kan plocka ut ett plagg mellan 12.30–14.00

Arrangör: Equmeniakyrkan, Naturskyddsföreningen i Borlänge, Studiefrämjandet

Stad: Västerås

Om: Under årets Green Action Week uppmärksammas klädindustrins enorma miljö- och klimatavtryck. 

Var: Denna gång kommer vi vara på charmiga Café Mosaic som ligger i Västerås centrum, Smedjegatan 2.

När: Den 5 oktober, klockan 10.00–14.00

Hur: Ta med 5 hela och rena plagg. Tid för inlämning klockan 10.00–12:00. Tid för klädbyte klockan 12.00–14.00.

Dessutom: Klockan 11.15 håller Karin Kruse, sakkunnig inom Hållbar konsumtion, föredrag om årets tema samt utmaningen Max 5.

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Västerås, Studiefrämjandet Västmanland

Stad: Lund 

Om: Nu är det dags för en ny klädbytardag på Stadsbiblioteket! Man kan lämna in max fem rena och snygga plagg, och hämta ut lika många senare på dagen. De kläder som eventuellt inte får någon ny ägare lämnas till någon av Lunds ideella second hand-affärer.

Var: Stadsbiblioteket i Lund, Sankt Petri Kyrkogata 6

När: Den 5 oktober, klockan 10.00–15.30

Hur: Inlämningen av kläder äger rum mellan klockan 10–12, och man får en biljett för varje inlämnat plagg. Mellan klockan 13–5.30 kan man välja ut lika många plagg som dem man lämnat in. 

Dessutom: Då kommer det i bibliotekets atriumsal också att finnas en ”lappa-och-laga-hörna” dit besökare kan komma med något plagg som man behöver hjälp med att laga. 

Arrangör: Lunds Naturskyddsförening

Du kan hitta fler evenemang här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV